Novica

Arhitekturni muzej se z razstavo pridružuje praznovanju 20-letnice

30.06.2011

V Muzeju za arhitekturo in oblikovanje bodo ob 20. uri odprli razstavo Oblikovanje republike: arhitektura, oblikovanje in fotografija v Sloveniji 1991-2011. Po besedah glavnega kustosa Matevža Čelika so bili arhitekti po obdobju, ko oblikovanje življenjskega prostora ni bilo na seznamu družbenih prioritet, postavljeni v vlogo ponudnikov storitev.

Nova vloga ponudnikov storitev, ki morajo biti poceni, hitre in imeti takojšen učinek, je od slovenskih arhitektov zahtevala drugačen način dela.

Pred 20 leti ni bilo celostnih javnih strategij ali politik, ki bi urejale področje prostora, zato po besedah Čelika izstopa delo tistih, ki so zavzeli svojo držo do prostorske problematike in so s posameznimi projekti poskušali doseči vsaj minimalen učinek za slovenski prostor.

Naslov razstave Oblikovanje republike izhaja iz latinske besede "publicus", ki pomeni javen, zato so z razstavo želeli izpostaviti projekte, kjer so ustvarjalci imeli v mislih skupno javno dobro.

Razstavo spremljajo razstavni katalog in šest filmov, ki so jih posneli s producentsko hišo Emotion film/Vertigo v okviru projekta Majhno in pametno. Filmi, za katere je scenarij spisal Jeff Bickert, pod režijo pa se podpisujeta Matjaž Ivanišin in Damjan Kozole, predstavljajo zgodbe v šestih sodobnih stavbah. Predstavitev arhitekture je, kot je prepričan Čelik, običajno "hendikipirana" s predstavitvijo na skicah in fotografijah, medtem ko jo film z zgodbo lahko bolj približa posamezniku.

Postavitev bo zasedla vse razstavne prostore muzeja. Pritličje bo namenjeno filmskim projekcijam, v zgodnjih prostorih pa bodo v 22 blokih razstavljeni oblikovalski in arhitekturni projekti, je še povedal Čelik.

Na razstavi, s katero se v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje pridružujejo praznovanju 20. rojstnega dneva Slovenije, sodeluje vrsta slovenskih arhitektov, industrijskih oblikovalcev, umetnikov s področja vizualne komunikacije in fotografov.

Razstavo je pod vodstvom Matevža Čelika postavila interdisciplinarna skupina kustosov. Arhitekturna dela so izbrali Čelik, Bickert, Petra Čeferin, Tadej Glažar in Bogo Zupančič, oblikovalski del izbora pa so opravile Cvetka Požar, Špela Šubic, Maja Vardjan. Za izbor fotografij je poskrbel Primož Lampič, so sporočili iz muzeja.


Muzej za arhitekturo in oblikovanje

O razstavi ›