Novica

Borisu Pahorju priznanje ob 20-letnici samostojne Slovenije

14.05.2012

Milano, 12. maj 2012  - Slovenski veleposlanik v Rimu Iztok Mirošič je ta teden v Milanu podelil priznanje zunanjega ministra Borisu Pahorju ob 20. obletnici samostojne Slovenije za njegovo večletno prizadevanje pri krepitvi prepoznavnosti in mednarodnega ugleda Slovenije v svetu.

Kot so ob tem zapisali na zunanjem ministrstvu, se je Boris Pahor odločno zavzemal za slovensko suverenost, samostojnost ter zedinjeno prihodnost. Neuklonljivo si je prizadeval za dobrobit zamejskih Slovencev in za pravice narodnostnih manjšin.

Prispeval je k širjenju demokratičnih vrednot, zagovarjal sodelovanje med narodi in svobodno Evropo ter se zoperstavljal vsem totalitarnim režimom. Boris Pahor je svoje življenje in delo zaznamoval z iskanjem resnice ter zavzemanjem za svobodo in demokracijo, so dodali.

Veleposlanik je priznanje podelil ob predstavitvi avtobiografske knjige "Il figlio di nessuno - Nikogaršnji sin", ki je bila v torek predstavljena v Milanu. Ravno Pahorjeva desetletna ustvarjalna literarna in publicistična dejavnost na stičišču dveh kultur je veliko prispevala k prepoznavanju slovenske kulture in naroda. Pahorjeva dela so namreč med najbolj prepoznavnimi slovenskimi knjigami v svetu, prevedena v številne evropske in svetovne jezike.

 


Vir: STA