Novica

Dan molitve in posta za domovino ob 20. obletnici samostojnosti Slovenije od 21. do 22. junija 2011

13.06.2011

Odbor za laike v Iniciativni skupini za dan molitve in posta za domovino ob 20. obletnici samostojnosti Republike Slovenije pripravlja dan molitve in posta za domovino, ki bo potekal od torka, 21. junija od 19.00 do srede, 22. junija 2011 do 19.00. V tem času bo v cerkvi sv. Jožefa na Poljanah v Ljubljani potekala celodnevna molitev z glasbo. 24-urni program se bo sklenil z molitvijo in pričevanji kulturnih ustvarjalcev različnih veroizpovedi. Ob tej priložnosti v več slovenskih krajih pripravljajo celodnevno ali krajšo molitev.

Predviden je tudi dogodek, ko bodo predstavniki več verskih skupnosti v Sloveniji podpisali skupno izjavo.

Devetdnevna priprava na dan molitve in posta se bo začela že v torek, 14. junija 2011 in bo trajala do srede, 22. junija 2011. Organizatorji so za ta namen pripravili knjižice, v kateri so zbrane molitve in prošnje za različna področja življenja v naši domovini, med drugim tudi molitev za družine, mlade, vzgojitelje, pedagoge, katehete, politike, gospodarstvenike in javne delavce, kulturnike in umetnike, rojake v zamejstvu in po svetu, edinost kristjanov in spravo v domovini, poživitev narodne zavesti in blagor domovine.

Pobuda je nastala med katoličani, vendar molitev in post poznajo tudi druge kulture in religije. Molitev in post lahko razumemo tudi kot pravico vseh državljanov – ne glede na narodno, politično ali versko pripadnost. K postu in molitvi so vabljeni vsi državljani Republike Slovenije. Posamezniki ali skupine bodo molili, meditirali, premišljevali in se postili v skladu z njihovo kulturo in versko pripadnostjo. Različnost bogati in s skupnim prizadevanjem je mogoče doseči tudi resničen smisel laične države, ki je v službi vsakega posameznika in v službi pluralne skupnosti.


Povezava:
http://www.nasadomovina.si/