Novica

Dokumentarec “Glamorous Slovenia” na kitajski državni televiziji CCTV

05.03.2012

Glamorous Slovenia (Čarobna Slovenija), dokumentarni film o Sloveniji v treh delih, ki kitajskim gledalcem predstavlja osupljivo lepo in skrivnostno Postojnsko jamo, slikovito Blejsko jezero in elegantno starodavno prestolnico Ljubljano, je bil premierno predvajan 27. februarja na dokumentarnem kanalu kitajske nacionalne televizije CCTV-9.

Prvi del z naslovom “Očarljiva simfonija” se osredotoča na Postojnsko jamo s Predjamskim gradom, drugi del z naslovom “Podobe raja« predstavlja Bled z Blejskim jezerom ter Lipico z lipicanci, tretji del, ki nosi naslov »Ljubljeno mesto«, pa prikazuje Ljubljano.

Gre za prvo produkcijo kitajske nacionalne televizije, ki pod drobnogled jemlje eno izmed evropskih držav. Serija predstavlja Slovenijo skozi kitajsko perspektivo in ponuja vpogled v slovensko civilizacijo, je povedal predsednik CCTV Hu Zhanfan na tiskovni konferenci po premieri dokumentarca v Pekingu, ki se je je udeležilo 40 predstavnikov medijev in veleposlaništev. Nastanek dokumentarca je prav tako povezan z obeležitvijo 20. obletnice diplomatskih odnosov med Slovenijo in Kitajsko.

Ekipa CCTV je dokumentarec snemala na različnih lokacijah po Sloveniji od sredine septembra do začetka novembra 2011, kar ji je omogočilo, da je ujela čudovite utrinke narave v poznem poletju, barviti jeseni in prvi sneg.

V dokumentarec je vključen tudi intervju s predsednikom Republike Slovenije, dr. Danilom Türkom, ki je dejal, da se veseli snemanja tega dokumentarca, saj ga zelo zanima, kako bo Kitajska kot starodavna azijska država, ki se ponaša s pettisočletno civilizacijo, interpretirala Slovenijo.

Dokumentarec “Glamorous Slovenia” si lahko ogledate na spletni strani CCTV:
http://jishi.cntv.cn/program/meilisiluowenniya/shouye/index.shtml