Novica

Državna proslava ob dnevu samostojnosti in enotnosti

17.12.2010

V četrtek, 23. decembra 2010, bo v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani potekala osrednja državna počastitev dneva samostojnosti in enotnosti. Govornik na proslavi bo predsednik Vlade Republike Slovenije Borut Pahor. Slovesnost v Cankarjevem domu se bo pričela ob 20:45.

Umetniški program z naslovom »Svob-Oda samostojnosti« daje besedo pesnikom in pesnicam. A ne le besedo, tudi glas - saj jo izgovarjajo sami avtorji in avtorice; tudi podobo - saj se poezija na platnu zagiba v animacije; in tudi glasbo - saj tu in tam prikličejo zven melodije. 20 neodvisnih fragmentov poetičnih tekstov, združenih v odo samostojnosti.

Proslavo režira Sašo Podgoršek, za vizualno podobo so poskrbeli nejaaka & Luka Umek, za glasbo Drago Ivanuša, scenografija pa je delo Marka Japlja.

Po slovesnosti si bodo predsednik RS, predsednik DZ in predsednik vlade v Veliki sprejemni dvorani Cankarjevega doma ogledali razstavo ob 20. obletnici plebiscita 1990, ki jo je pripravil Arhiv Republike Slovenije. Razstava bo v Cankarjevem domu na ogled do 19. januarja, nato pa se bo selila po Sloveniji.

Pred proslavo bo v Državnem zboru potekala slavnostna seja.

Slavnostno sejo in slovesnost bosta neposredno prenašala Radio in Televizija Slovenija.

 

 

ZA PREDSTAVNIKE MEDIJEV

Prosimo vas, da na Urad Vlade RS za komuniciranje (Andrej Savelli, 01/478 2698, 031 855 127 ali andrej.savelli[@]gov.si) sporočite imena novinarjev, fotoreporterjev, snemalcev in tehnikov, ki bodo spremljali slovesnost, in sicer najkasneje do srede, 22. decembra 2010 do 15.00 ure.