Novica

"Dvajset lip ob dvajseti obletnici"

18.03.2011

Bruselj, 20. marec 2011 - V obeležitev dvajsete obletnice slovenske neodvisnosti, ki jo letos praznujemo z vrsto dogodkov tako v Sloveniji, kot v tujini, bo veleposlaništvo Republike Slovenije v Belgiji, v sodelovanju z nevladno organizacijo Sunbeams, v nedeljo, 20. marca 2011, posadilo dvajset lip.

Na dogodku z naslovom 'Dvajset lip ob dvajseti obletnici' bodo sodelovali slovenska veleposlanica v Belgiji ga. Anita Pipan, veleposlanik pri EU g. Rado Genorio ter evropski komisar za okolje g. Janez Potočnik. Poleg lip bodo na dogodku na pobudo veleposlaništva drevesa vseh vrst sadili tudi številni Slovenci vseh generacij, ki živijo in delajo v Bruslju, ter diplomati iz različnih držav. 

Dogodek, ki je v mednarodnem letu gozdov vključen v program Združenih narodov za okolje pod naslovom 'Kampanja za milijard dreves!', ima več pomenov za slovensko skupnost v Belgiji. Pomeni tako simbolično obeležitev dvajsete obletnice s sajenjem lipe, kot enega izmed simbolov slovenske identitete in kulture, kot tudi praktičen prispevek tukaj živečih Slovencev k pozelenitvi planeta in zmanjševanju izpustov toplogrednih plinov. Marsikdo bo s sajenjem lipe tudi dobesedno posadili korenine v Belgiji.

Pobuda veleposlaništva za izvedbo dogodka izhaja zavedanja, da soočanje s klimatskimi spremembami ni samo odgovornost vlad, ampak tudi odgovornost vsakega posameznika, in da s svojim konkretnim zgledom in ravnanjem lahko prispevamo kamenček v mozaik aktivnosti, potrebnih za ohranjanje narave in zagotavljanje kakovosti življenja na planetu. Nenazadnje upamo, da bomo s sajenem dreves posadili tudi misel strpnosti in miru.

'Dvajset lip ob dvajseti obletnici' je tretji dogodek, ki ga ob dvajseti obletnici neodvisnosti organizira slovensko veleposlaništvo v Belgiji. 3. februarja je bila v Bruslju odprta razstava 'Otroci Evrope', ki skozi medij fotografije in objektiv otroka prikazuje sliko življenja v sodobni Evropi. 25. februarja je v Kraljevem glasbenem konzervatoriju potekal kulturni večer s klavirskim recitalom in branjem poezije, z naslovom "Otrok = Odrasli = Otrok". V torek, 22. marca 2011, na svetovni dan vode, bo v organizaciji veleposlaništva s ciljem ozaveščanja ljudi o vodni problematiki, v Bruslju potekala projekcija dokumentarnega filma o Soči Trenutek reke / Il tempo del fiume.

 

Veleposlaništvo Republike Slovenije Bruselj