Novica

Garda SV obeležila 20-letnico ustanovitve

05.07.2011

Gardisti Slovenske vojske (SV) so danes s slovesnostjo v vojašnici Franca Rozmana Staneta v Ljubljani obeležili 20. obletnico svoje ustanovitve. Tuji državniki so prve vtise o državi zadnjih 20 let dobivali tudi preko častnih postrojev slovenskih gardistov, je na slovesnosti povedal nekdanji predsednik republike Milan Kučan.

Slovesnosti ob dnevu gardistov in 20. obletnici ustanovitve sta se v ljubljanski vojašnici udeležila tako prvi predsednik republike Milan Kučan kot tudi prvi poveljnik gardistov brigadir Anton Krkovič, poleg njiju pa še poveljnik sil SV Branimir Furlan in poveljnik enote za protokol - garde SV Marko Hlastec.

Nekdanji predsednik Kučan se je v svojem nagovoru spomnil prvega postroja gardistov ob razglasitvi neodvisnosti Slovenije, poleg tega pa tudi državnega obiska italijanskega predsednika Francesca Cossige leta 1992, ko je ta s sabo prinesel dokument o priznanju Slovenije.

Poveljnik Hlastec je v svojem nagovoru poudaril, da je delo gardistov mirno, skromno in ponosno. Ob koncu je podelil štiri bronaste medalje in dve plaketi garde SV.

Garda Slovenske vojske je izurjena vojaška enota, ki opravlja naloge najvišjega vojaškega protokola, kot so slovesni postroji, straže in sprejemi.

Gardisti svoj dan sicer obeležujejo 26. junija in sicer v počastitev prvega postroja častne enote Teritorialne obrambe ob razglasitvi neodvisnosti in suverenosti RS.

 

Vir: STA 

 

Povezava:

Garda Slovenske vojske že 20 let ponosna nase

Foto - vir: Spletno mesto Slovenske vojske