Novica

Jubilejno srečanje brežiških protidiverzantov

15.09.2011

V sobotnem popoldnevu, 9. septembra 2011, so se v Brežicah ob 20-obletnici osamosvojitvene vojne zbrali pripadniki-bojevniki Sekcije 174. proti-diverzantskega voda TO Brežice'91 pri OZVVS Brežice, tokrat jubilejno že dvajsetič zapored od leta 1991, kot edina enota v Sloveniji, ki se redno vsako leto srečuje in ohranja tradicijo spomina na prelomne dni slovenske zgodovine v letu 1991, na osamosvojitveno vojno.

V slavnostnem delu srečanja sta jim poveljnik PŠ TO Posavja 1991 Ernest Breznikar in poveljnik enote Igor Prah, podelila spominske kovance ob 20. obletnici bojev na Medvedjeku in Krakovskem gozdi, ki jih je prispeval Pokrajinski odbor ZVVS Posavje pod geslom »Zmagali smo! 1991-2011«, prejeli pa so tudi spominsko značko »Triglav-20 let Slovenije«, ki jo je enoti darovalo MORS, značko OZVVS Brežice, Posavske bojne razglednice in katalog fotografske razstave »Bil sem zraven«, ki jim jih je podaril Posavski muzej Brežice ter brošuro »20 let samostojnosti«, ki sta jo je prispevala Urad vlade za komuniciranje in Ministrstvo za kulturo.

V nadaljevanju srečanja so si pripadniki enote ob ogledu slovenskih dokumentarcev in proslav ob 20. obletnici osamosvojitve in vojne za Slovenijo 1991 ((Ko potrka vojna (dok.film); Slovenija na barikadah (dok.film); Vojna za Slovenijo (dok.film); 70 let OF (dok.film); Dan SV 2011 (proslava); Padec tabujev (dok.film); Projekt 13-mediji (dok.film); Neizstreljen naboj (prvi slovenski film o vojni '91); Miting resnice (dok.film); Osamosvojitvena vlada (dok.film); Dan državnosti (proslava)) izmenjali tudi nekaj lastnih spominov na boje in dogajanja v letu 1991 ter srečanje ob pogostitvi zaključili z družabnim srečanjem.


Povezave:

Lokalno.si
Radio Krka
EPOSAVJE.com