Novica

Mahlerjeva Simfonija tisočev na Kongresnem trgu v poklon prijateljstvu

03.07.2011

Pred polnim Kongresnim trgom se je v izvedbi Mahlerjeve Osme simfonije v Es-duru, Simfonije tisočev, pod taktirko slovitega dirigenta Valerija Gergijeva združilo več kot 1100 simfonikov, zboristov in solistov. Koncert ob 20-letnici samostojnosti Slovenije in Hrvaške so v poklon prijateljstvu uvedle slovenska, hrvaška in evropska himna.

Koncert, poln simbolnega pomena in glasbenih presežkov, so uvedle tri himne - hrvaška Lijepa naša domovino (Naša lepa domovina), slovenska Zdravljica in Oda radosti, himna EU. Spregovorila sta direktor in umetniški vodja Festivala Ljubljana Darko Brlek in ljubljanski župan Zoran Janković.

Častno pokroviteljstvo nad letošnjim največjim simfoničnim koncertom na svetu, ki se bo v ponedeljek odvil še v zagrebški Areni, sta prevzela predsednik republike Danilo Türk in hrvaški predsednik Ivo Josipović, ki sta se, poleg nekaterih drugih slovenskih politikov, z vidnim ponosom udeležila koncerta.

Približno uro in pol dolgo Simfonijo št. 8 v Es-duru, znano tudi kot Simfonijo tisočev, je avstrijski skladatelj in dirigent Gustav Mahler napisal leta 1906 v koči ob avstrijskem jezeru Wörthersee. Prvič je bila izvedena septembra leta 1910 v Münchnu na odru z 850 zboristi.

Na prenovljenem Kongresnem trgu je pred osredotočenim občinstvom simfonijo nocoj izvedlo 950 zboristov iz 21 slovenskih in hrvaških zborov v spremljavi orkestra Slovenske in Zagrebške filharmonije. Svoj glas k Simfoniji tisočev je prispevalo osem solistov iz Slovenije, Hrvaške in Mariinskega gledališča v Sankt Peterburgu.


Koncert je poleg obletnic samostojnosti obeležil še 310-letnico ustanovitve Academie Philharmonicorum, 130-letnico Mahlerjevega delovanja v Ljubljani, takrat mestu z manj kot 30.000 prebivalci, kjer se je kot dirigent izučil svoje obrti, 100-letnico njegove smrti ter 140. obletnico Zagrebške filharmonije.

Z dogodkom, ki je imel tudi dobrodelno noto, zbiranje prispevkov za svojce žrtev vojne za Slovenijo, se je začel letošnji Festival Ljubljana. Festival s skoraj 60-letno zgodovino bo do 7. septembra mednarodnemu in slovenskemu občinstvu ponudil približno 40 prireditev, ki jih bo izvedlo več kot 2000 umetnikov.

 

Vir: STA

 

Slovenski in hrvaški predsednik na koncertu Mahlerjeve Simfonije tisočev