Novica

Milan Balažic predstavlja sklepno delo zbirke o osamosvajanju Slovenije

15.06.2011

V petek, 17. junija ob 19. uri  bo v Trubarjevi hiši literature na Stritarjevi 7 v Ljubljani okrogla miza ob izidu knjige dr. Milana Balažica Samostojna Slovenija.

Balažic je v času demokratizacije in osamosvajanja Slovenije aktivno sodeloval v dogodkih "slovenske pomladi" in bil poslanec prvega slovenskega demokratičnega parlamenta. V znanstveno-raziskovalnem delu se ukvarja predvsem z zgodovinskimi temami iz slovenske polpreteklosti in posegi psihoanalize v polje politike.

V svojem zadnjem delu pentalogije o slovenski demokratizaciji in osamosvojitvi  (Slovenska demokratična revolucija, Slovenski berlinski zid, Rojstvo  slovenske  demokracijeSlovenski  plebiscit  in  zdaj Samostojna Slovenija)  avtor  razkriva  in  analizira  manj  znana  ozadja razglasitve slovenske samostojnosti.  V  središču pozornosti se znajde osamosvojitveno delovanje  slovenske politike, ki jo spremlja skrita vojna tajnih služb. Od blizu lahko opazujemo priprave jugoslovanske armade na okupacijo Slovenije,  sekundiranje  zvezne vlade in dvojno Miloševićevo igro. Zmaga v desetdnevni vojni  in Brionska deklaracija Slovenijo postavita na zemljevid sveta, toda temu  sledi  trd  diplomatski  boj za mednarodno priznanje, kjer nas knjiga vodi  v  zaprte  sobane spletk evropske in ameriške visoke politike.


Gostje večera bodo (po abecednem redu, s funkcijo leta 1991):

- dr. Dimitrij Rupel (zunanji minister Republike Slovenije in predsednik
- Slovenske demokratične zveze),
- Lojze Peterle (predsednik Vlade Republike Slovenije in predsednik
- Slovenskih krščanskih demokratov),
- dr. Pavel Gantar (član ožjega vodstva LDS),
- Vojko Volk (član ožjega vodstva Socialistične stranke Slovenije).

Pogovor z avtorjem in gosti bo povezoval novinar Matija Stepišnik.