Novica

Na znanstvenem simpoziju o osamosvojitvi Slovenije kot delu zgodovinskega razvoja

23.11.2011

V Muzeju novejše zgodovine se je danes začel znanstveni simpozij z naslovom Osamosvojitev 1991: država in demokracija na Slovenskem v zgodovinskih razsežnostih. Z njim želijo organizatorji po besedah direktorja Inštituta za novejšo zgodovino Damijana Guština doseči širšo kontekstualizacijo same osamosvojitve v slovenski zgodovinski razvoj.

Po Guštinovih besedah se bodo do četrtka znanstveniki ob zgodovinskih temah lotili tudi aktualnih vprašanj. Ta se nanašajo na trenutno situacijo v državi in na probleme, ki so se pojavili v tem 20-letnem razvoju. Med slednje sodijo zasnova demokratičnega sistema in funkcioniranje sistema, vključno z gospodarskimi dejavniki, je povedal.

Guštin na simpoziju pričakuje plodno in obenem tudi polemično razpravo, sicer pa je dogodek odprt za širšo javnost, je povedal. Ob tem je še dodal, da so vsebine simpozija strnjene v posebni publikaciji, ta pa bo od četrtka naprej ljudem na voljo v nekaterih knjigarnah po državi.

Kot je povedal Guštin, je slovenski narod v primerjavi z nekaterimi klasičnimi evropskimi narodi narod z zelo dolgo omejeno možnostjo izražanje državnosti. Po njegovih besedah se je od osamosvojitve dalje oblikovalo veliko konceptov in razmišljanj ter seveda nekaj poskusov oblikovanja državnosti na bolj ali manj omejenih izhodiščih.

Kot je še dodal, poskušajo doseči, da bi širši vidik zgodovine vključeval tudi podobne procese pri drugih narodih.

Simpozij bo tako do četrtka potekal v Muzeju novejše zgodovine, organizirali pa so ga Inštitut za novejšo zgodovino, oddelka za zgodovino Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani ter Fakultete za humanistične študije Univerze na Primorskem, Zveza zgodovinskih društev Slovenije in Zgodovinsko društvo Ljubljana.

 

Vir: STA