Novica

Ob 20. obletnici odhoda zadnjega vojaka Jugoslovanske armade iz Slovenije slovesnosti v Slovenski vojski

26.10.2011

V noči na 26. oktober 1991 je ozemlje naše države zapustil še zadnji vojak JLA, s čimer se je zaključil proces slovenskega osamosvajanja. Ob 20. obletnici tega dogodka bodo 26. oktobra sočasno potekale slovesnosti v vseh poveljstvih in enotah Slovenske vojske. Posebna slovesnost se bo opoldne odvijala v vojašnici Franca Rozmana - Staneta.

Iz koprskega pristanišča je v noči s 25. na 26. oktober 1991 odplula ladja z zadnjimi vojaki JLA, kar je bilo sklepno dejanje v osamosvajanju Slovenije.

Za umik JLA iz Slovenije je obstajalo kar nekaj scenarijev in možnih poti. Do končne odločitve je prišlo na pogajanjih 18. oktobra v Ljubljani, kjer so se predstavniki obeh strani dogovorili o vseh podrobnostih umika armade iz Slovenije.

Iz pristanišča v Kopru se je jugoslovanska armada začela umikati 20. oktobra, 25. oktober pa je bil določen kot zadnji dan umika. Zadnji vojaki JLA so se vkrcali na ladji, ki sta pluli pod tujima zastavama, zato sta po mednarodnem pravu veljali za tuje ozemlje. Tako je mogoče reči, da je do polnoči 25. oktobra 1991 slovensko ozemlje zapustil zadnji vojak jugoslovanske armade.

Osrednja slovesnost ob letošnji okrogli obletnici je bila v soboto v Kopru. Slavnostni govornik, predsednik republike Danilo Türk je ob tej priložnosti poudaril, da je osamosvojitev zagotovila enotnost vseh delov obrambnih sil in vse civilne družbe.

Vir: STA

Slovenska vojska