Novica

Ob obletnici manevrske strukture narodne zaščite o pomenu osamosvojitve

16.05.2012

Kočevje, 16. maja - Pred 22 leti so se v Sloveniji zgodila odločilna dejstva, je na slovesnosti ob obletnici manevrske strukture narodne zaščite v Kočevju poudaril predsednik prve slovenske demokratično izvoljene vlade Lojze Peterle. Nastopajoči govorniki so se večinoma strinjali, da danes ni dovolj poudarjeno obdobje, ko so se dogajali za Slovenijo usodni dogodki.

Kot je dejal Peterle, so ravno zaradi dogodkov pred 22 leti sanje o svobodi postale resničnost, osamosvojitev in vojna za Slovenijo pa sta "povezali in poenotili".

Slovesnosti v organizaciji Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve in občine Kočevje se je udeležila tudi sedanja vlada s premierom Janezom Janšo, prisotna pa sta bila med drugim tudi sedanji predsednik združenja Slavko Kmetič in nekdanji vodja manevrske strukture narodne zaščite, brigadir Tone Krkovič.

Manevrska struktura narodne zaščite je sicer nastala 17. maja 1990 kot posledica zavrnitve ukaza Jugoslovanske ljudske armade po razorožitvi Teritorialne obrambe. S tem je pomembno vplivala na zavarovanje političnih odločitev o samostojnosti Slovenije in razvoj bodočih obrambnih sil.

 

Vir: STA