Novica

Obeležitev dvajsete obletnice slovenske samostojnosti v Luksemburgu v znamenju razstave zmagovalnih fotografij natečaja "Poslikajmo Slovenijo"

15.06.2011

Luksemburg, 15. junij 2011 – V obeležitev dvajsete obletnice samostojnosti Republike Slovenije in dneva državnosti je Veleposlaništvo RS v Bruslju v sredo, 15. junija 2011, v prostorih Predstavništva Evropske komisije v Luksemburgu pripravilo sprejem in otvoritev razstave zmagovalnih fotografij natečaja »Poslikajmo Slovenijo«.

Razstavo je odprla veleposlanica Anita Pipan, ki je v pozdravnem nagovoru povedala, da uspešna pot, ki jo je Slovenija prehodila od odločilnega referenduma o samostojnosti 23. decembra 1990 do danes ne bi bila mogoča brez podpore in pomoči tako Luksemburga, kot tudi drugih evropskih in izvenevropskih držav. »V času osamosvajanja smo pisali skupno zgodbo, vsak od nas je prispeval svoj del v mozaik novejše slovenske zgodovine. Brez idealov, vrednot in enotnosti, ne bi mogli doseči tega, kar smo dosegli«, je med drugim slovenskim gostom na sprejemu dejala veleposlanica Pipan.

Vodja predstavništva Evropske komisije v Luksemburgu Moutschen je povedal, da je Predstavništvo Komisije v Luksemburgu počaščeno, da je lahko ob tej ugledni obletnici gostitelj razstave fotografij, ki prikazujejo ne zgolj slovenske naravne lepote, temveč tudi slovensko mentaliteto in kulturo. »Slovenija me je že navdušila, ko sem jo obiskal nekaj let nazaj, tistim, ki še niste bili pa priporočam, da jo obiščete ravno v letu, ko praznuje dvajseti rojstni dan«, je dejal ob koncu pozdravnega nagovora.

Sprejema in otvoritve razstave se je udeležilo približno sedemdeset gostov, članov luksemburškega diplomatskega zbora, Slovencev živečih v Luksemburgu, ter Luksemburžani, med drugim  tudi tisti, ki želijo vzpostaviti tesnejše stike s Slovenijo, iz gospodarskih ali drugih razlogov.

Sprejema so se udeležili tudi dr. Marko Ilešič in dr. Verica Trstenjak, slovenska sodnika na sodišču Evropske skupnosti, ter dr. Miro Prek, sodnik na sodišču prve stopnje.

Veleposlaništvo je sprejem s slovenskim vinom in pogostitvijo pripravilo s pomočjo Belgijsko-slovenske-luksemburške zbornice za trgovino, industrijo in turizem ter predstavništva Slovenske turistične organizacije v Bruslju.

Razstava zmagovalnih fotografij natečaja »Poslikajmo Slovenijo« v organizaciji portala Picture Slovenia je naletela na pozitiven odziv občinstva. Razstava bo na voljo za ogled do 8. julija 2011.

 

Razstava  »Poslikajmo Slovenijo« (2.1 MB)

Povezave:

Portal "Picture Slovenia"

Poslikajmo Slovenijo - Nagrajene fotografije za predsednika države, DZ in vlade /4.1.2011
VIDEO s podelitve nagrajenih fotografij za ppredsednika države, DZ in vlade /4.1.2011
Zaključek fotonatečaja Poslikajmo Slovenijo: 20 let  /23. 12.2010