Novica

Obisk veleposlanika v provinci Entre Rios

29.09.2011

Med 22. in 24. 9. 2011 je veleposlanik Tomaž Mencin obiskal provinco Entre Rios. V okviru obiska so potekale otvoritve trgov “Plazoleta de la Republica de Eslovenia” v Cerritu in Lucas Gonzalesu ter ulice “Calle de la Republca Eslovenia” v Hasenkampu. Dogodke so skupaj z lokalnimi oblastmi s svojimi prizadevanji organizirali častni konzul Cesar Carlos Bizai in slovensko društvo Triglav iz Entre Riosa, ki ga vodi predsednik Dario Flander.

Med 22. in 24. 9. 2011 je veleposlanik Tomaž Mencin v spremstvu soproge mag. Darje Zorko Mencin in druge sekretarke na veleposlaništvu, Mateje Lesar Markovič, obiskal slovensko skupnost v provinci Entre Rios. Tridnevni program je potekal v krajih Parana, Cerrito, Lucas Gonzales in Hasenkamp. Glavni namen obiska je bila počastitev 20. obletnice osamosvojitve Republike Slovenije. Ta dogodek smo obeležili z otvoritvijo dveh trgov “Republika Slovenija” v krajih Cerrito in Lucas Gonzales ter ulice “Republika Slovenija” v Hasenkampu. V teh krajih živijo potomci slovenske migracije iz konca 19. stoletja, ki so na novo odkrili svoje slovenske korenine s pomočjo neumornega dela častnega konzula Carlosa Bizaia.

V četrtek zvečer 22. 9. je veleposlanik Mencin predaval na Katoliški univerzi UCA v glavnem mestu province Entre Rios, Parana, in sicer na temo osamosvojitve ter dosežkov Republike Slovenije v zadnjih dvajsetih letih. Več kot sto poslušalcev (študentje mednarodnega prava, visoki predstavniki univerze ter člani slovenskega društva Triglav iz Entre Rios in potomci slovenskih korenin – od katerih nekateri celo predavajo na tej univezi) je imelo možnost vpogleda v zgodovinski razvoj države, v uspehe po osamosvojitvi in kritičnega pogleda v prihodnost.

Po tem akademskem dogodku je veleposlanik opravil intervju z direktorjem časopisa El Diario ter skupaj s častnim konzulom in drugo sekretarko predstavil Slovenijo tudi v prime-time televizijski oddaji na Canal 6.

Dopoldne dne 23. 9. 2011 je potekala otvoritev trga z imenom “Republika Slovenija” v kraju Cerrito. Veleposlanika je sprejel župan mesta, gospod Orlando Jose Lovera, ter predstavnica slovenske skupnosti v Cerritu, gospa Noeli Podversich. Dogodek sta spremljali tudi radijski postaji, za kateri je dal veleposlanik kratek intervju.

Program se je nadaljeval z obiskom častnega  konzulata v mestu Parana ter naselja San Benito, kamor so prišli prvi Slovenci v letih 1879 – 1885, in otvoritvijo trga “Republika Slovenija” v 150 kilometrov oddaljenem kraju Lucas Gonzales. Tam je veleposlanika in delegacijo sprejela županja Zunilda del Carmen Gobo Mavrich, ki je prav tako slovenskih korenin. Otvoritve trga, s tradicionalnim kozolcem in simbolično posaditvijo lipe ob 20. obletnici osamosvojitve Republike Slovenije je ta večer spremljalo več kot 140 ljudi. Dogodek se je končal z televizijski intervjujem lokalne televizije, kjer so skupaj z županjo in častnim konzulom govorili o Sloveniji, slovenski skupnosti in gospodarskem sodelovanju.

V soboto 24. 9.  je veleposlanik Mencin, skupaj z županom mesta Hasenkamp, gospodom Osvaldom Picottijem, častnim konzulom Carlosom Cesarjem Bizaijem in slovenskim predstavnikom skupnosti v Hasenhampu, gospodom Eldemirom Poversichem, odprl ulico v novo nastajajoči elitni četrti z imenom “Republika Slovenija”. Otvorili so tudi spominski kamen ob 20. obletnici osamosvojitve. Dogodek se je zaključil z ogledom v kulturni center spremenjene železniške postaje in kratkim kulturnim programom.

Srečanje z najvišjimi predstavniki krajevnih oblasti je imelo tudi gospodarsko konotacijo, saj so se sogovorniki pogovarjali tudi o možnostih gospodarskega sodelovanje, predvsem na področju kmetijstva, npr. v čebelarstvu, živinorejstvu, predelovalni industriji, ter obnovljivih energijah, veleposlanik pa se je srečal tudi s predstavniki slovenske skupnosti združeni v društvu Triglav iz Entre Riosa.

 

Veleposlaništvo Republike Slovenije v Buenos Airesu