Novica

Olimpijski komite Slovenije proslavil 20. obletnico

12.10.2011

Olimpijski komite Slovenije je v Grand hotelu Union slavnostno obeležil 20. obletnico obstoja. Krovno olimpijsko gibanje v Sloveniji so s podpisom Olimpijske listine uradno ustanovili 15. oktobra 1991, ustanovna skupščina je bila 17. decembra 1991.

Na prireditvi v Grand hotelu Union se je nocoj zbrala smetana slovenskega športa. Nekdanji prvaki so se srečevali z zdajšnjimi in skupaj govorili o prihodnjih. Vse pa je povezovalo eno, 20. obletnica krovnega olimpijskega gibanja v Sloveniji. Prireditev je zaznamovala uspešna zgodba slovenskega športa v času od osamosvojitve, tudi s pomočjo športa je Slovenija danes v svetu prepoznavna samostojna država.

OKS od vsega začetka vodi en predsednik, to je Janez Kocijančič. Slednji je zbrane nagovoril s spodbudnimi besedami in na kratko orisal uspešnost poti, ki jo je v dveh desetletjih "prehodil" slovenski šport. "Danes mineva 20 let Olimpijskega komiteja Slovenije. To je 20 let samostojnih nastopov slovenskih športnikov in športnic na največjih tekmovanjih. V teh 20 letih je šport bistveno prispeval k ugledu naše države," je uvodoma dejal Kocijančič.

V svojem nagovoru ni pozabil na tiste, ki so bili glavni tvorci uspešne zgodbe minulih let: "V preteklih 20 letih smo pogosto gledali slovensko zastavo na najvišjem drogu in bili na doseženo ponosni. 22 olimpijskih kolajn, 19 paraolimpijskih odličij. Naše športnice in športniki so dokazali, da se lahko enakovredno kosajo s športniki z vsega sveta. Ko gledamo nazaj na teh 20 let, moramo razmišljati o prihodnosti. Rezultati so spodbudni, dajejo nam upanje, da se bo trend nadaljeval. Le če bo imel šport več podpore, energije in znanja, se bo razvijal naprej. Prav zato bi se rad zahvalil vam športnikom, vašim družinam, lokalnim okoljem, klubom, nacionalnim organizacijam, občinskim zvezam, zdravnikom, staršem, trenerjem, vašim najbližjim, Fakulteti za šport in drugim izobraževalnim organizacijam, slovenskemu gospodarstvu, pokroviteljem za velik prispevek k slovenski državi."

S posebno poslanico preko videa je zbrane ob pomembnem jubileju nagovoril tudi predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Jacques Rogge: "Vaši športniki so v preteklih letih na največjih tekmovanjih dosegali velike uspehe v svoji kratki zgodovini, kar je zavidljiv dosežek. Prepričan sem, da bo tako tudi drugo leto v Londonu, ko vam želim veliko uspeha. Danes je OKS partner in pomemben član olimpijske družine. Čestitke ob 20. obletnici."

Na dosežke slovenskega športa je bil upravičeno ponosen tudi predsednik Republike Slovenije Danilo Türk. "OKS je v 20 letih opravil pomembno delo in njegovo učinkovitost je mogoče meriti s konkretnimi dosežki. Rezultati so dobri in nanje smo zelo ponosni. Osredotočenost in dobro delo s talenti so pogoj za doseganje odličnosti. Dobro trenersko ozadje skupaj z infrastrukturo sta pomemben dejavnik, a še bolj pomembni so starši in drugi, ki športnike spremljajo, financirajo in delajo vse za dobro razvoja. Vemo, da je v športu potrebnega veliko odpovedovanja, te vrline nam dajo misliti, imajo posebno mesto, dokazujejo, da se znamo osredotočiti. Športni rezultati in kolajne predstavljajo posebno vrednost, so spodbuda za samozavest naroda in krepitev nacionalne identitete, so dobra popotnica za zdrav način življenja in uspešnost. Vsem skupaj čestitam za opravljeno delo v teh 20 letih," je na prireditvi dejal Türk in Olimpijskemu komiteju Slovenije podelil tudi zlati red za zasluge.


Vir: STA

 

Več ›