Novica

Osrednja slovesnost ob 20-letnici delovanja vojske v samostojni Republiki Sloveniji

13.05.2011

V nedeljo, 15. maja, ob 12. uri bo v Vojašnici Cerklje ob Krki osrednja slovesnost ob dnevu Slovenske vojske. Slavnostni govornik bo predsednik Republike Slovenije in vrhovni poveljnik obrambnih sil dr. Danilo Türk.

Slovesnost bo odprta za javnost in jo bo s svojimi zvoki popestril Orkester Slovenske vojske, pripadniki Enote za protokol Slovenske vojske pa bodo v počastitev prazniku v neposredni bližini prireditvenega prostora izstrelili tri salve iz šestih topov.

Ob dnevu Slovenske vojske bodo v petek, 13. maja, na jutranjih postrojih po vojašnicah krajše slovesnosti, na katerih bodo pripadnikom in pripadnicam vročena priznanja Ministrstva za obrambo in Slovenske vojske ter povišanim pripadnikom in pripadnicam podeljeni čini.

21. maja bo dan odprtih vrat vojašnic, 25. junija pa bo v dvorani Stožice festival vojaških orkestrov.

Slogan vseh prireditev ob dnevu Slovenske vojske je Ponosni nase že 20 let.

Začetki delovanja vojske v samostojni Republiki Sloveniji segajo v leto 1991, ko so 15. maja v takratni Teritorialni obrambi začeli obvezno služenje vojaškega roka prvi slovenski naborniki v dveh učnih centrih – v 710. učnem centru v Pekrah pri Mariboru je bilo 120, v 510. učnem centru na Igu pri Ljubljani pa 180 nabornikov. 23. maja 1991 je prišlo tudi do prvega resnega vojaškega incidenta, imenovanega pekrski dogodki, ki so ga sprožili takratni pripadniki JLA.

 

Povezave:

Praznične dejavnosti Ministrstva za obrambo ob 20-letnici delovanja vojske v samostojni Republiki Sloveniji
Praznični dogodki in zgodovina
Prireditve