Novica

Otvoritev razstave »Identiteta Slovenije, oblikovanje za državo« v Budimpešti

06.02.2012

Budimpešta, 3. februar 2012: v prostorih Ministrstva za zunanje zadeve Madžarske je v petek, 3. februarja potekala svečana otvoritev razstave, s katero sta državi obeležili dvajsetletnico vzpostavitve diplomatskih odnosov. Slavnostna govornika na otvoritvi sta bila državni sekretar na zunanjem ministrstvu Iván Bába in veleposlanica Republike Slovenije Darja Bavdaž Kuret.

Državni sekretar Bába je v svojem nastopu predstavil okoliščine slovenske osamosvojitve, razpada Jugoslavije in madžarsko razumevanje tega dogajanja. Navkljub kompleksnosti politične situacije je poudaril podporo Madžarske pri osamosvajanju Slovenije.

Veleposlanica Bavdaž Kuret je orisala potek slovenske osamosvojitve in prizadevanj za mednarodno priznanje slovenske državnosti. V tem procesu je izpostavila podporo sosednjih držav. V odnosih z Madžarsko so imeli posebno mesto stiki med novimi političnimi voditelji po demokratičnih spremembah v obeh državah.

Oba govornika sta poudarila partnerstvo med državama, sodelovanje v evroatlantskih integracijah ter prizadevanja za krepitev srednjeevropskega povezovanja. V bilateralnih odnosih sta izpostavila zavezanost zaščiti narodnih manjšin.

 

Povezava:

 

Ministrstvo za zunanje zadeve