Novica

Otvoritev razstave »Identiteta za Slovenijo, oblikovanje za državo« v Skopju

03.10.2011

V četrtek, 29. septembra 2011 je v galeriji nove poslovne zgradbe NLB – Tutunske banke v Skopju, v okviru obeleževanja 20. obletnice samostojnosti in neodvisnosti Slovenije, potekala otvoritev razstave »Identiteta Slovenije – oblikovanje za državo«. Posebna gosta na otvoritvi sta bila viceguverner Banke Slovenije Darko Bohnec in viceguverner Narodne banke Makedonije Fadil Bajrami. Dogodka so se udeležili predstavniki makedonskih ministrstev in finančnih institucij, direktorji in predstavniki slovenskih podjetij v Makedoniji, člani Slovensko-makedonskega poslovnega kluba, predstavniki diplomatskega zbora v Skopju, Slovenci živeči v Makedoniji, med njimi člani Združenja France Prešeren in Slovenskega centra ter drugi prijatelji Slovenije.

Prisotne so pozdravili veleposlanik Brian Bergant, viceguverner Banke Slovenije Darko Bohnec in predsednik Upravnega odbora NLB-Tutunske banke Gjorgi Jančevski.

Razstava »Identiteta Slovenije – oblikovanje za državo« predstavlja niz izjemnih oblikovnih rešitev, ki jih je za potrebe delovanja države in vsakdanjega življenja državljanov izdelal Prešernov nagrajenec Miljenko Licul. Gre za slovensko denarno enoto Tolar (bankovci in kovanci), slovenske rezervne bankovce, evrske kovance, priložnostne, spominske in zbirateljske kovance, potni list, biometrični potni list, osebna, zdravstvena in šoferska izkaznica, niz poštnih znamk, ipd. Razstavo vsebinsko uvede kratka zgodovinska in geografska umestitev Slovenije v evropski prostor in pojasnitev vsebine razstave, zaključi pa jo predstavitev avtorja. 

Razstava bo v Skopju na ogled do 14.10.2011.

Veleposlanik Brian Bergant je ob priložnosti otvoritve razstave predal posebna priznanja, ki jih je minister za zunanje zadeve Republike Slovenije Samuel Žbogar ob 20. obletnici samostojnosti naše države, dodelil zaslužnim osebam, ki so vse od razpada bivše skupne države Jugoslavije, s svojim delom prispevali k prepoznavnosti in ugledu Slovenije v Makedoniji ter promociji slovenske kulture in jezika.

Priznanje je bilo dodeljeno prvemu predsedniku samostojne Republike Makedonije g. Kiru Gligorovu (v imenu g. Gligorova je priznanje prevzel vodja njegovega kabineta Živko Kondev), prvemu veleposlaniku Republike Makedonije v Republiki Sloveniji prof. dr. Dimitru Mirčevu, prvi profesorici slovenskega jezika na Filološki fakulteti Blaže Koneski v Skopju, Bistrici Mirkulovski ter bivši univerzitetni profesorici in eni izmed ustanoviteljic Slovenskega združenja France Prešeren v Skopju, Amaliji Jovanović.

O otvoritvi razstave so obširno poročali tudi makedonski mediji, med njimi tiskovna agencija Mia, Sitel in drugi mediji.

 

Veleposlaništvo Republike Slovenije Skopje