Novica

Peskova ob izdaji knjige Osamosvojitvena vlada o veličini tistega časa

16.05.2012

Ljubljana, 16. maja - Zgodovinarka in novinarka Rosvita Pesek je predstavila svojo knjigo Osamosvojitvena vlada s podnaslovom Kako so gradili državo. Ob tem je poudarila veličino tistega časa, saj snovanje države med izzivi politične elite v 20. stoletju po njenih besedah spada v sam vrh. Takratni premier Lojze Peterle pa je to vlado označil kot najuspešnejšo doslej.

Knjiga o delu omenjene vlade, ki je prisegla na današnji dan pred 22 leti, temelji na pogovorih z 29 člani vlade, ki so nastali ob lanski 20-letnici države pred pripravo dokumentarnega filma, je pojasnila avtorica. Prvi del knjige, ki jo dopolnjujejo tudi fotografije in povzetki v tujih jezikih, predstavlja zgodovinski oris dogajanja, v drugem delu knjige pa so intervjuji objavljeni v celoti.

"Iz knjige lahko bralec dobi vtis o izvršni ekipi, ki je s svojim delom pomembno trasirala prvi demokratični mandat, predvsem pa je gradila državo ter se tako z veliko in z zlato začetnico vpisala v slovensko zgodovino," poudarja Peskova. Kot je pojasnila, je bil za večino drugih demokratično izvoljenih vlad v Vzhodni Evropi po padcu komunizma velik zalogaj že vzpostavljanje abecede demokratičnega političnega življenja, naša vlada pa je že takoj po imenovanju začela vzpostavljati tudi novo državo.

Ob tem je Peskova omenila nekatere uspehe te vlade in se vprašala, ali lahko kakšna vlada ustvari več, kot so suverenost, neodvisnost, služenje vojakov doma in lastna denarna valuta. Po besedah avtorice pa je bilo po 20 letih pri nekdanjih ministrih zaznati tudi nekaj pelina, ker naša država ni spoštovana in cenjena tako, kot bi morala biti, ker včasih služi bolj doseganju ambicij posameznikov kot uresničevanju skupnih ciljev.

Peterle je med drugim poudaril, da osamosvojitvena vlada ob svojem odhodu ni zapustila za seboj samo samostojne države, ampak tudi "najnižjo javno porabo doslej, gospodarstvo v vzponu, simpatične devizne rezerve, padajočo inflacijo, izravnane javnofinančne bilance in plus v državni blagajni".

Kot se spominja nekdanji predsednik vlade, so jih tuji politiki svarili, naj ne sanjajo, naj bodo realisti, saj je politika umetnost mogočega. "Vesel in ponosen sem, da smo v dobro Slovenije iz politike naredili umetnost nemogočega. Pisali smo zakone, pripravili smo se na obrambo, pomagali gospodarstvu k novi rasti, natisnili smo prvi denar, zaživeli s Slovenci po vsem svetu, zmagali v vojni za Slovenijo, dosegli mednarodno priznanje in postavili Slovenijo na politični zemljevid sveta z evropsko perspektivo," je poudaril Peterle.

Ob tem se je zahvalil ministrom takratne vlade, da so "takrat sprejeli zgodovinski izziv", za tem pa so ponovili rokovanje, kot so ga izvedli ob konstituiranju vlade. Predstavitve so se sicer med drugim udeležili ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Ljudmila Novak in nekateri poslanci.

Knjigo s 762 stranmi je izdala Celovška Mohorjeva družba. Kot je dejal predsednik družbe Jože Kopeinig, želi ta dokumentacijska knjiga izreči osamosvojitveni vladi zasluženo priznanje ter zahvalo zapisati tudi v spominsko zavest slovenske države in naroda.

 

Vir: STA