Novica

Petrič: Poleg uspehov so naši tudi neuspehi

24.12.2011

Ljubljana, 23. decembra - Predsednik ustavnega sodišča Ernest Petrič je v govoru na osrednji državni slovesnosti ob dnevu samostojnosti in enotnosti poudaril, da smo sami odgovorni, ker ljudje ne verjamejo v pravno državo. Po njegovem mnenju smo namreč s svobodo dobili tudi odgovornost, da bomo vzpostavili pravno državo, poleg uspehov pa so torej "naši tudi neuspehi".

Po Petričevem mnenju so mnogi prepričani, da imamo dve pravni državi, "eno za kurje tatove, ki končajo obsojeni pred sodiščem, in drugo za tiste, katerih zgodbe pred sodišči trajajo leta in leta in se ne končajo".

Petrič je nato nadaljeval, da smo sami odgovorni tudi za to, da je t.i. interna privatizacija tako rekoč čez noč ustvarila milijonarje in hkrati vrgla na cesto tiste, ki so pošteno delali za skromen zaslužek. "Sami smo odgovorni, če so se zgodile zgodbe kot so Vegrad, SCT, MIP, Merkur, Elan," je dejal.

Za neučinkovitost naših organov izvršne oblasti, organov pregona, sodišč in politike se tako po Petričevih besedah ni moč izgovarjati ne na Beograd in ne na Dunaj, tudi na Wall Street ne. Velika utvara bi bila, če bi verjeli, da so naši problemi in težave od drugod, je menil in nadaljeval: "so naše, in mi se moramo spopasti z njimi".

Petrič se je dotaknil tudi aktualnega političnega dogajanja in dejal, da bo nova vlada, pa tudi celotna politična elita pred izjemno težko in izjemno pomembno odgovornostjo. Po njegovem mnenju bo namreč potrebno zavedanje, da je za zagotavljanje temeljnega nacionalnega interesa - blagostanja in socialne varnosti ljudi in varnosti države - potrebno sodelovanje vseh dejavnikov in odpovedi na vseh ravneh. "Prepričan sem, da je v glavah in srcih tistih, ki so jim volivci izkazali zaupanje, čvrsta zavest, da je sodelovanje nujno," je ocenil.

Predsednik ustavnega sodišča je omenil pobude za spreminjanje ustave, češ da je sedaj pravi čas za razmislek o dopolnilih k temu aktu. Po Petričevi oceni so potrebni razmisleki po zagotovitvi večje učinkovitosti političnega sistema, vključno z volilnim sistemom, o lokalni samoupravi in regionalizaciji, potrebna je jasnejša ureditev ustavne pravice do referenduma in ne nazadnje tudi pristojnosti samega ustavnega sodišča.

Hkrati pa je Petrič opozoril še na kritike dela sodišč. Po njegovih besedah morajo biti odločbe ustavnega sodišča predmet strokovne obravnave in strokovne kritike, saj so v pravni državi nesprejemljive pavšalne in včasih tudi žaljive kritike sodišč.

Neodvisnost sodišč je temelj pravne države, je izpostavil. "Z odvisnimi, politično ali kako drugače motiviranimi ali skorumpiranimi sodišči, tožilstvi, organi pregona - ni pravne države, ni demokracije in ne spoštovanja človekovih pravic, ni zdravega gospodarskega razvoja, ni blagostanja, ni pravne in dejanske varnosti," je še dejal Petrič.

 

Vir: STA

 

 Govor (88 KB)

 

Povezane vsebine:

- Slovesnosti ob praznovanju dvajsete obletnice sprejetja Ustave Republike SlovenijeSlovesnosti ob praznovanju dvajsete obletnice sprejetja Ustave Republike Slovenije  (Slavnostna seja Ustavnega sodišča ob 20. obletnici sprejema Ustave Republike Slovenije)