Novica

Predsednik republike na slovesnost ob 20.obletnici samostojnosti Slovenije povabil predsednike sosednjih držav

20.06.2011

Na povabilo predsednika Republike Slovenije dr. Danila Türka so udeležbo na osrednji počastitvi dneva državnosti in 20. obletnice samostojnosti Republike Slovenije 24. junija 2011 potrdili predsednik Italijanske republike Giorgio Napolitano, predsednik Republike Avstrije dr. Heinz Fischer s soprogo Margit Fischer, predsednik Republike Madžarske dr. Pál Schmitt ter predsednik Republike Hrvaške dr. Ivo Josipović s soporogo dr. Tatjano Josipović.

Predsednik dr. Danilo Türk je v izjavi za medije po današnji seji Častnega odbora za praznovanje 20. obletnice samostojnosti Republike Slovenije poudaril, da udeležba vseh štirih predsednikov sosednjih držav simbolizira spoštovanje, ki ga Slovenija uživa v neposrednem sosedstvu in v svetu. Ravno v tem je po besedah predsednika tudi pomemben del sporočila ob 20. obletnici samostojnosti Slovenije. Kot je pojasnil, je Slovenija danes uspešna in v mednarodni skupnosti spoštovana država, ki zre v prihodnost z zaupanjem vase.

Na 2. seji častnega odbora, ki jo je vodil predsednik republike, so člani odbora pregledali seznam letošnjih dogodkov, namenjenih obeležitvi 20. obletnice slovenske državnosti. Predsednik Türk je izpostavil, da bodo prireditve potekale povsod po Sloveniji. Poudaril je, da so v program prireditev vključene tudi šole, kar je pomembno za vzpodbujanje domoljubja in zavesti o lastni državi med mladimi, ter vojaške in policijske veteranske organizacije, ki predstavljajo skupna prizadevanja v času osamosvojitvene vojne.

 

Vir: Spletno mesto Predsednika Republika Slovenije