Novica

Predsednik Türk na Ljubljanskem gradu sprejel predsednike sosednjih držav

24.06.2011

Predsednik Danilo Türk je danes na Ljubljanskem gradu sprejel predsednike štirih sosednjih držav - Italije, Avstrije, Madžarske in Hrvaške -, ki se na njegovo povabilo v Sloveniji mudijo ob dnevu državnosti in 20. obletnici samostojnosti. Zanje je ob tej priložnosti priredil kosilo, udeležili pa se bodo tudi osrednje slovesnosti ob obletnici.

Na gradu so se sešli predsedniki Italije Giorgio Napolitano, Avstrije Heinz Fischer, Madžarske Pal Schmitt ter Hrvaške Ivo Josipović. Srečanje so ob 13. uri začeli s kosilom, ki ga je zanje ob tej priložnosti v Stanovski dvorani priredil gostitelj, slovenski predsednik Türk. Kosila sta se med drugim udeležila tudi ljubljanski župan Zoran Janković in predsednik DZ Pavel Gantar.

V zdravici ob začetku kosila je Türk poudaril pomen samostojnosti za državo. "Zanjo smo si prizadevali, da bi gradili prijateljstva," je dejal in izrazil veselje, da lahko danes v Ljubljani pozdravi predsednike vseh štirih sosednjih držav. "To ponazarja prijateljstvo in skupno zavezanost izgradnji boljšega sveta in Evrope," je dodal.

Po kosilu imajo visoki gostje na programu sprehod skozi mestno jedro, zvečer pa se bodo na Kongresnem trgu udeležili osrednje slovesnosti ob dnevu državnosti in 20. obletnici samostojne Slovenije. Slavnostni govornik na slovesnosti bo predsednik republike, ki bo nastopil nekaj po 21. uri.

Soproga predsednika Barbara Miklič Türk je v okviru damskega programa sprejela soprogi avstrijskega in hrvaškega predsednika, Margit Fischer in Tatjano Josipović. Prve dame so se srečale na kosilu v vili Podrožnik.

Fotogalerija