Novica

Predsednik Türk ob Najevski lipi izpostavil pomen dialoga

11.07.2011

Črna na Koroškem - Predsednik republike Danilo Türk je kot slavnostni govornik na 21. srečanju državnikov z ljudstvom pod Najevsko lipo nad Črno na Koroškem poudaril pomen dialoga v skupnih prizadevanjih za uspešno, učinkovito in pravično državo. Črnjanska županja Romana Lesjak pa je izpostavila tradicijo srečanj pod lipo, ki je simbol slovenstva in modrosti.

Kot je dejal Türk, danes glavne naloge Slovencev niso vselej povezane s kvalitetami, ki jih imamo, s sposobnostmi in voljo, ampak tudi s pripravljenostjo na dialog in realističnim ocenjevanjem problemov.

Posebej je izpostavil, da smo v teh dneh veliko slišali o nevarnosti, ki naj bi grozila Sloveniji, češ da se državi lahko dogodi nekakšen grški scenarij. "Tako retoriko, tako razmišljanje in tako izmišljotino moramo zavrniti. Sloveniji ne grozi nobena velika nevarnost. Slovenija ima lepe priložnosti," je poudaril predsednik države in dodal, da te priložnosti ne bodo avtomatično izkoriščene, ampak se moramo zanje potruditi, tudi z boljšim političnim dialogom.

Poudaril je pomen delovanja za skupnost pred delovanjem za lastne interese in izpostavil, da lahko Slovenci s sposobnostmi, ki jih že imamo, in s pametnejšim dialogom, ki ga še potrebujemo, ustvarimo državo, kakršno hočemo in smo jo sposobni imeti. Po njegovih besedah potrebujemo državo, ki bo uspešna, učinkovita in predvsem pravična in ki bo kot taka tudi najlepša oddolžitev izročilu Najevske lipe. Zato, da bomo naredili družbo pravičnejšo in nas vse skupaj boljše, potrebujemo po Türkovih besedah boljšo pravno državo, kot jo imamo danes.

Kljub temu, da je županja Črne na Koroškem Romana Lesjak dejala, da bi bilo nespametno zamuditi priložnost za pogovor državnikov z državljani, se današnjega srečanja pod Najevsko lipo ni udeležilo veliko predstavnikov državnega vrha. Poleg predsednika republike je bila med zbranimi še nekdanja ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs, katere delo je predsednik Türk v govoru še posebej izpostavil.

Vabilu črnjanske županje sta se med drugim odzvala tudi župan Prevalj Matic Tasič in Raven na Koroškem Tomaž Rožen ter nekaj drugih vabljenih gostov, tudi iz sosednje Avstrije. Skupno je bilo na srečanju zbranih med 400 in 500 ljudi, ki so lahko v kulturnem programu videli nastope nekaterih domačih umetnikov ter premierno predstavo Samorastnikov Prežihovega Voranca, ki jo je po naročilu občine Črna pripravil Aleš Valič.

Prvo srečanje državnikov in ljudstva pod Najevsko lipo je bilo pred 20 leti, avgusta 1991, ko se je na Ludranskem vrhu nad Črno na Koroškem trlo predstavnikov takratnega državnega in političnega vrha. Takratno srečanje pod mogočno lipo je, kot pravijo Korošci, minilo optimistično in v navdušenju nad novoustanovljeno samostojno državo.

 

Vir: STASlavnostni govor predsednika Republike Slovenije dr. Danila Türka na 21. srečanju državnikov pri Najevski lipi, Ludranski Vrh, 9. julij 2011


Foto - vir: Urad predsednika RS