Novica

Prvi strokovni zbornik o slovenski osamosvojitveni vojni

25.10.2011

V Dolenjskem muzeju v Novem mestu so ob sodelovanju Vojaškega muzeja Slovenske vojske  predstavili monografijo Vojaška obramba Slovenije 1990-1991. Gre za monografsko delo o slovenskih vojakih, Slovenski vojski in veteranih vojne za ohranitev suverenosti komaj nastale države.

Urednik monografije je bil Tomaž Kladnik.

Po Kladnikovih besedah so v Zvezi slovenskih častnikov, Zvezi veteranov vojne za Slovenijo in Vojaškem muzeju Slovenske vojske želeli 20. obletnico slovenske države zaznamovati s prvo znanstveno monografijo o vojaškem vidiku obrambe njene suverenosti.

Izdali so jo v okviru knjižne zbirke Slovenska vojaška zgodovina, v projektu, ki so ga zastavili pred štirimi leti, pa so zbrali dokumente, pričevanja, fotografije, številno znanstveno in spominsko literaturo ter vse povezali in zgodovinsko ovrednotili.

Monografija Vojaška obramba Slovenije 1990-1991 je sad večletnega dela skupine dvanajstih avtorjev, zgodovinarjev in raziskovalcev. Razdeljena je v 14 poglavij z dodanim povzetkom v angleškem jeziku in obsega 576 strani. V nakladi 500 izvodov so jo izdali pri založbi Defensor.

 

Povzeto po STA