Novica

Razstava o zgodovini carine na Slovenskem na ogled do konca leta

07.11.2011

Carinska uprava RS je oktobra 2011 praznovala 20-letnico samostojne slovenske carine. Ob tej priložnosti so pripravili razstavo o zgodovini carine na Slovenskem. Prikazuje razvoj carine vse od antike, Ilirskih provinc, prek Kraljevine Jugoslavije in SFRJ do osamosvojitve in nastanka sodobne slovenske carinske uprave.

Na ogled so številni eksponati iz teh obdobij, med najstarejšimi so carinska tarifa iz Ilirskih provinc (iz leta 1819) ter značka in sablja finančne kontrole iz obdobja Kraljevine SHS in Kraljevine Jugoslavije. Razstavljene so carinske uniforme in oznake po 2. svetovni vojni, pripomočki in naprave, ki so jih cariniki uporabljali pri svojem delu, prikazani so delo v carinski pisarni v času SFRJ, delo na mejnem prehodu, sodobno carinjenje blaga ter ponaredki in blago, zaščiteno s konvencijo CITES.

Eden zadnjih in najnovejših eksponatov je zlati red za zasluge, ki ga je Carinska uprava RS prejela oktobra letos od predsednika RS za izjemen prispevek k vzpostavljanju sodobne carinske službe od osamosvojitve Republike Slovenije do današnjih dni.

Razstava je odprta od ponedeljka do petka od 8. do 17. ure (ob sobotah po dogovoru) v Generalnem carinskem uradu, Šmartinska 55, Ljubljana.

 

Več o razstavi ›