Novica

SFC ob 20-letnici slovenskega filma podpisuje prvi DVD paket

13.07.2011

Pod okriljem Slovenskega filmskega centra (SFC) je izšel paket petih DVD-jev s filmi, ki so, vsak na svoj način, zaznamovali 20 let slovenskega filma. V naboru so Zvenenje v glavi Andreja Košaka, Kruh in mleko Jana Cvitkoviča, Jebiga Mihe Hočevarja, Blues za Saro Borisa Jurjaševiča ter animirani film Zvonka Čoha in Milana Eriča Socializacija bika.

Paket DVD-jev je zamisel nekdanjega vršilca dolžnosti SFC Sama Ruglja, ki si je želel z novo naklado filmov počastiti 20. obletnico osamosvojitve Slovenije. Izdali so filme, ki morda niso doživeli posebnega odziva pri občinstvu, na podlagi statistike obiska v kinematografih, so pa vsak po svoje postavili mejnik v slovenskem filmu zadnjih 20 let, je na današnji novinarski konferenci v Kinodvoru dejala Jelka Stergel, vodja trženja na SFC.

Na SFC si želijo, da bi bili nekega dne vsi slovenski filmi dostopni na DVD-jih, a se tu velikokrat zatakne pri denarju. Za natis paketa, ki obsega 5000 izvodov (1000 za vsak film), so odšteli nekaj več kot 7700 evrov.

Paket je prvi, ki je izšel pod okriljem SFC. Sicer sta v sodelovanju Filmskega sklada RS in podjetja Andromeda v zadnjih petih letih izšla še dva paketa DVD-jev s slovenskimi filmi. Prvi je prinašal uspešnice iz brezčasnega arhiva slovenskega filma, drugi pa filme, namenjene mladim. Oba paketa sta sprva izšla v 5000 izvodih, nekatere uspešnice, kot sta na primer Kekec in Poletje v školjki, pa so še ponatisnili.

Vir: STA

 

Povezava:

Slovenski filmski center