Novica

Slovenija pred 20 leti postala članica ZN

22.05.2012

Na današnji dan pred 20 leti je Slovenija postala članica Združenih narodov. Odbor DZ za zunanjo politiko se bo ob tej priložnosti sestal na slavnostni seji, na ministrstvu za zunanje zadeve pa bodo ob dnevu slovenske diplomacije pripravili dan odprtih vrat.

Z vključitvijo mlade države v ZN 22. maja 1992 se je skoraj leto dni po koncu osamosvojitvene vojne formalno končal proces osamosvajanja države in njene poti do polnopravne članice mednarodne skupnosti.

Odbor DZ za zunanjo politiko se bo ob tej priložnosti sestal na slavnostni seji, na katero so poleg urada predsednika republike Danila Türka, premiera Janeza Janše in zunanjega ministra Karla Erjavca vabljeni tudi vsi bivši zunanji ministri.

Na ministrstvu za zunanje zadeve bodo dan slovenske diplomacije, ki sovpada z obletnico članstva Slovenije v ZN, počastili z dnevom odprtih vrat in predstavitvijo učnega priročnika o ZN za slovenske osnovne šole. Namen priročnika z naslovom Skupaj močnejši, ki so ga pripravili v sodelovanju z Informacijskim uradom ZN na Dunaju ter ministrstvom za izobraževanje, znanost, kulturo in šport, je približati delovanje ZN slovenskim šolarjem in na ta način poudariti moč mladih, so sporočili z MZZ.

Že minuli petek pa je v sklopu prireditev ob obletnici potekal simpozij, na katerem je predsednik republike Danilo Türk ocenil, da je obletnica dobra priložnost za širši in globlji premislek o položaju Slovenije v svetu, o njenih ciljih in poslanstvu, o izbiri prioritet zunanje politike in o praktičnih vprašanjih slovenske diplomacije.

Vir: STA

Povezava:

Učbenik o OZN ob 20. obletnici članstva RS v Združenih narodih