Novica

Slovenska lipa tilia cordata v belgijskem Arboretumu Kalmthout

03.05.2011

Kot eno izmed aktivnosti v počastitev dvajsete obletnice slovenske neodvisnosti je Veleposlaništvo RS v Belgiji v petek, 29. aprila 2011, organiziralo posaditev slovenske lipe (tilia cordata) v Arboretumu Kalmthout v provinci Antwerpen.

Dogodka posaditve slovenske lipe v Arboretumu so se udeležili slovenska veleposlanica v Kraljevini Belgiji mag. Anita Pipan, direktor Arboretuma Abraham Rammeloo, poslanka v parlamentu province Antwerpen, Inga Verhhart, lokalni funkcionarji, predsednika slovenskih društev iz Masmechelna in Genka ter hčerka in sin pokojne baronice Jelene de Belder-Kovačič, ki ji gre pripisati zasluge za svetovno prepoznavnost in uspešnost Arboretuma Kalmthout.

Posaditev slovenske lipe v Arboretumu Kalmthout ima poleg obeležitve dvajsete obletnice slovenske neodvisnosti in prispevka slovenske diplomacije k ozelenitvi planeta poseben pomen tudi pri okrepitvi že obstoječega sodelovanja med Arboretumom in slovenskimi botaničnimi vrti in ohranitvi simbolične povezave Arboretuma s Slovenijo. Velik prispevek k nastajanju enega najlepših in najraznovrstnejših vrtov v Evropi je imela hortikulturistka slovenskega rodu, baronica Jelena de Belder-Kovačič, ki se je po preselitvi v Belgijo poročila s takratnim lastnikom vrta Kalmthout, gospodom Robertom de Belderjem. S pomočjo družinskih članov, svojega znanja, predanosti, in občutka za estetiko je tako baronica Jelena de Belder-Kovačič zapuščeno drevesnico s številnimi redkimi rastlinami, na katerem je do prve svetovne vojne gojil sadike drevesničar Antoine Kort, oplemenitila v zbirko dreves in grmov, danes sloviti arboretum Kalmthout. 

Posaditev slovenske lipe tilia cordata v Arboretumu Kalmthout je že drugi dogodek sajenja slovenskih lip v organizaciji Veleposlaništva RS v Belgiji. Prvega, ki je bil organiziran 20. marca v sodelovanju z nevladno organizacijo Sunbeams, se je poleg komisarja za okolje, dr. Janeza Potočnika, udeležilo večje število Slovencev, živečih v Belgiji, ki so skupaj posadili več kot petdeset lip v kraju Gooik blizu Bruslja.

 

Fotografije: Veleposlaništvo RS v Bruslju

Povezava: Veleposlaništvo Republike Slovenije Bruselj