Novica

Slovesnost ob 20. obletnici prisege prvih slovenskih vojaških nabornikov na Igu pri Ljubljani

02.06.2011

Zavedanje, "da svoje vojake uriš sam, je bilo ključno za poznejši razvoj slovenske vojske, pa tudi za občutek, da smo zares samostojna in suverena država", je na slovesnosti ob 20. obletnici prisege prvih slovenskih vojaških nabornikov na Igu pri Ljubljani dejala obrambna ministrica Ljubica Jelušič.

Da smo zares samostojna država, se po besedah Jelušičeve dodobra zavedamo šele v zadnjih letih, ko spremljamo naše vojake in vojakinje, ki sodelujejo pri urjenju tujih vojska, zato da bi bile te sposobne varovati svoje domovine. Ob tem je izrazila ponos nad vsemi tistimi "vizionarji, ki so se pred 20 leti razumeli, da se suverenost države gradi tako, da se jo začne delati z lastnimi vojaki".

Posebnost prve generacije slovenskih nabornikov, tako na Igu kot v Pekrah, je po besedah ministrice bila, da je postavila pravila popolnjevanja prve slovenske vojske. "Takrat so bile namreč dve možnosti, in sicer da bo bodoča slovenska vojska naborniška ali poklicna. Tisti, ki ste zelo dobro vedeli, kaj nas čaka, ste se zavzemali za naborniško in imeli ste prav, ker je takrat Slovenija za obrambo potrebovala veliko število vojakov," je dejala.

To, da je Teritorialna obramba takrat sprejela prve nabornike, je bilo po besedah Jelušičeve sicer veliko tveganje za tiste, ki so jih sprejeli, pa tudi za same nabornike in njihove družine: "To pa zgolj kaže na to, da se Slovenci zavedamo, da je treba kdaj tudi kaj tvegati."

Ministrica je tudi spomnila, da naborniki takrat v prisegi prvič niso prisegli, da bodo za domovino žrtvovali življenje, pač pa da bodo odgovorno izvrševali svoje dolžnosti pri obrambni domovine. To pa je bil pomemben korak naprej za takratne razprave, saj "smo trdili, da je svetost življenja vendarle pomembnejša od tistega, kar od tebe pričakuje država", je dejala in poudarila, da je življenje vendarle največ, kar ima posameznik.

Pred natančno 20 leti, 2. junija 1991, je v učnem centru na Igu slovesno zaprisegla prva generacija vojaških nabornikov, ki so služili v Teritorialni obrambi (TO). Odločilno potezo je sprejel na novo oblikovan slovenski parlament 7. marca 1991, ko je razglasil moratorij na služenje slovenskih fantov v jugoslovanski vojski.

Na razpis za inštruktorje v prvih dveh učnih centrih TO prijavilo veliko kandidatov. Več kot 50 izbranih pa je 15. aprila 1991 začelo v Obrambnem centru za usposabljanje v Poljčah obiskovati enomesečni tečaj za vojaške inštruktorje. Oblikovana sta bila dva učna centra: 510. učni center Ig, ki mu je poveljeval stotnik prve stopnje Bojan Šuligoj, in 710. učni center v Pekrah, ki mu je poveljeval major Andrej Kocbek.Več na straneh Ministrstva za obrambo (tudi zvočni zapis ministričin
ega govora) > Na Igu je potekala slovesnost ob 20. obletnici prve prisege slovenskih nabornikov