Novica

Slovesnost ob dnevu samostojnosti in dnevu policije na nekdanjem mejnem prehodu Holmec

24.06.2011

Ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal je v poslanici ob dnevu državnosti in 27. juniju – dnevu policije zapisala, da smo s sprejetjem Deklaracije o neodvisnosti in Temeljne ustavne listine o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije 25. junija 1991 postavili temelj slovenske državnosti in uresničili dobro stoletje trajajoč politični sen o “Zedinjeni Sloveniji”. Večerni dvig slovenske zastave na drogu Trga republike je bil pospremljen z besedami, da po sanjah pride nov dan. Naslednje jutro smo se zbudili ob prizorih, ki so prej spominjali na nočno moro. Slutnje, da umik zvezne armade ne bo hiter in miren, so se uresničile ob ropotu vojaških tankov. Čeprav nismo imeli ustrezne opreme, ki bi se kosala z opremo jugoslovanske vojske, je bila želja po tem, da ubranimo svojo državo, neizmerna. Ta želja je bila na Holmcu postavljena pred preizkus, ki so ga hrabre pripadnice in pripadniki tedanje milice prestali z odliko, nekateri pa so v njem dali največ kar so lahko. Te dni se zato še posebej spominjamo šestih miličnikov, Marijana Dobelška, Željka Ernoića, Roberta Hvalca, Stanislava Straška, Franca Šosterja in Bojana Štumbergerja, ki so za domovino dali svoja življenja.  

Dan državnosti je za vse pripadnike slovenske Policije dvojni praznik – praznujejo ga kot državljani samostojne in demokratične Republike Slovenije ter kot policistke in policisti. S svojim pogumnim in enotnim delovanjem so prečko pričakovanj postavili zelo visoko, in to upravičeno. Podarili so nam upanje, nas osvobodili ruševin preteklosti in nam pomagali obrniti pogled v svetlo prihodnost. V teh dvajsetih letih naše države je policija dokazala trdnost naših skupnih vizij, ko so se sočasno z njo razvijali in razvili v sodoben servis v službi državljank in državljanov, nesporen in trden garant naše varnosti ter civilizacijskih pravic. Temu je včeraj pritrdil tudi predsednik države, ki je Policijo odlikoval z zlatim redom za zasluge.

Hrabrost in požrtvovalnost, ki so jo pripadniki takratne milice izkazali v tistih težkih časih, in ki jo vsak dan znova izkazujejo policisti pri svojem delu, moralno zavezuje tudi nas ostale, da pri soočanju z izzivi, ki jih prinašata sedanjost in prihodnost, vložimo tisto nekaj več, kot bi bilo potrebno. Zavezujete nas, da presežemo sami sebe – le tako bomo ustrezno počastili dvajseto obletnico samostojne države.
 
Na Ministrstvu za notranje zadeve, Policiji in Zvezi policijskih veteranskih društev Sever bomo dvajsetletnico naše države ter vlogo policije pri osamosvajanju in zagotavljanju varnosti obeležili z osrednjo državno slovesnostjo, ki bo v ponedeljek, 27. junija 2011, ob 21. uri, na prostoru nekdanjega mejnega prehoda Holmec. Spomin na padla pripadnika milice, ki sta svoji življenji izgubila na Holmcu, pa bomo počastili z odkritjem spomenika, ki ga je zasnoval arhitekt Borut Bončina.

Na proslavi, ki jo bosta neposredno prenašala tudi Radio in Televizija Slovenija, bodo med drugim nastopili Policijski orkester, Letalska policijska enota, Specialna enota in Postaja konjeniške policije Ljubljana.

 

Ministrstvo za notranje zadeve