Novica

Spomenica Inštituta dr. Jožeta Pučnika ob 20. obletnici samostojne Slovenije

24.06.2011

V Inštitutu dr. Jožeta Pučnika se pridružujejo prazničnemu razpoloženju "ob spominu na čas, ko smo Slovenci prvič ustvarili svojo državo". Ob tem opozarjajo, da slovenska politika ni v celoti opravila svoje naloge - to je uresničitev ideala demokracije in pravne države kot dveh temeljnih načel, na katerih počiva slovenska država.

Zato menijo, da Slovenija potrebuje nov začetek, "pravzaprav le občutek in zavest resničnega novega začetka, zakaj pot je znana. Pot in smer sta tisti, ki smo si ju izbrali in zapisali v ustavo pred dvajsetimi leti," so zapisali v spomenici.

Poudarjajo, da je treba preseči današnjo apatijo. "Krizno stanje, ki ga doživljamo prav v času spomina na vzpon z dna pred dvajsetimi leti, je lahko upanje. Morda je zdaj trenutek, da se opremo na vero v izvorne moči slovenskega naroda, vseh državljanov Slovenije, na moči, ki so se razmahnile ob nastanku naše države in rojstvu demokracije v njej. To bi lahko bil začetek novega vzpona, temelječega na idealih, ki smo se jim takrat zapisali", še navajajo v spomenici.

 

 Spomenica (175 KB)