Novica

Uspešen otroški ustvarjalni natečaj: Čestitke otrok za 20. rojstni dan Slovenije

04.07.2011

Veleposlaništvo Republike Slovenije v Buenos Airesu je pod pokroviteljstvom soproge veleposlanika, mag. Darje Zorko Mencin, priredilo natečaj otroških čestitk ob 20. rojstnem dnevu samostojnosti Slovenije. Izdelki na ustvarjalen način izražajo čestitke otrok in predvsem simbolnost, ki jo otroci pripisujejo svoji domovini.

Odziv je bil  množičen. Več kot 230 otrok s slovenskimi koreninami iz Argentine, Čila in Peruja je  čestitalo svoji domovini Sloveniji za njen rojstni dan!

V komisiji natečaja, v kateri  je sodelovala tudi priznana umetnica Andrejka Dolinar,  so iz  širokega  izbora  različnih tehnik (od gipsa, stekla, tempera barvic, flomastrov in barvic) v ožji izbor izbrali izsek čestitk, ki so bile razstavljene ob priložnosti obeležitve 20. obletnice samostojnosti Republike Slovenije 29. junija 2011 v Casa de la Provincia de Buenos Aires. Razstava vseh del bo pripravljena na veleposlaništvu, prav tako pa se dogovarjajo z ministrstvi, uradi ter slovenskimi šolami za dodatne razstave po Sloveniji.

Veleposlaništvo se zahvaljuje vsem slovenskih društvom v državah akreditacije, ter nekaterim posameznikom:  Daši Klemenčič (Peru), John Misetič (Čile), Alenki Prijatelj (Argentina), Gracieli Mravlje, Majdi Povše, Danici J. Mavrič, Terezki Marn Žužek, Rozi Polh, Ani Žakelj, Lenčki Božnar, Ireni Urbančič Poglajen, Pavli Grbec, Nadici Kopač Grohar, Luciani Sevin Čeč, Nini Pristovnik Diaz, Mateji Hribar Šmalc, Ani Klemen Boltežar, vsem požrtvovalnim učiteljicam v slovenskih šolah in vrtcih in odgovornim za Mladce in Mladenke, Eriki Indihar za domiselno oblikovanje diplom, Matjažu Čeču za tisk diplom in CDjev ter umetnici Andrejki Dolinar.

Zahvala tudi častnim konzulom: Hernanu Zupanu, Robertu Eiletzu, Jožetu Šmonu, Pedru Coroni Bozzo in Carlosu Bizaiu ter Slovenski turistični organizaciji za njihove dragocene prispevke pri nagradah.

Še posebna zahvala pa gre vsem otrokom in mladim, ki so na ustvarjalen način pokazali, koliko jim Slovenija pomeni in izkazali spoštovanje do praznovanja tako velikega dogodka kot je 20. let samostojnosti.

Veleposlaništvo Republike Slovenije Buenos Aires