Novica

V Bruslju slovesno obeležili 20. obletnico samostojne Slovenije

23.06.2011

Bruselj, 21. junija (STA) - V Evropskem parlamentu v Bruslju je danes potekala slovesnost ob 20. obletnici samostojne Slovenije, ki jo je skupaj pripravilo sedem evropskih poslancev iz Slovenije in se jo je udeležil tudi nekdanji predsednik Evropske komisije Jacques Santer.
Slovesnost, ki so jo pripravili evropski poslanci iz Slovenije, se je začela na Schumanovem krožišču ob spomeniku iz marmorja, postavljenem med slovenskim predsedovanjem EU, na katerem je mogoče v 23 uradnih jezikih EU prebrati verze Žive naj vsi narodi iz slovenske himne, Prešernove Zdravljice.

Nadaljevala se je v Evropskem parlamentu s slovesnimi nagovori evropskih poslancev iz Slovenije in Santerja, sicer tudi nekdanjega predsednika luksemburške vlade, ki je orisal zgodovinski kontekst osamosvajanja Slovenije in njenega vstopanja v EU ter poudaril, da je Slovenija "zgled" med novimi članicami unije.

Evropski poslanci iz Slovenije - Tanja Fajon, Romana Jordan Cizelj, Jelko Kacin, Mojca Kleva, Alojz Peterle, Ivo Vajgl in Milan Zver - so ob tej priložnosti objavili skupno izjavo, v kateri so Slovenkam in Slovencem čestitali ob 20. obletnici razglasitve samostojnosti Slovenije. "Dve desetletji samostojnosti, uspešno končana projekta vstopa Slovenije v EU in Nato, predsedovanja Varnostnemu svetu ZN, Svetu EU in Svetu Evrope, vstopa v evrsko in schengensko območje ter članstvo v OECD nas spodbujajo, povezujejo in zavezujejo v spoznanje, da lahko Slovenija v prihodnje doseže še več," so zapisali v skupni izjavi ter poudarili, da "prihodnost Evrope, EU in naša prihodnost v njej zahtevajo medsebojno spoštovanje, dialog in sodelovanje".

Slovesnost v Evropskem parlamentu je popestrilo več kulturnih točk - nastopi glasbene matice, kvarteta pozavn, zbora Antona Martina Slomška in plesalk klasičnega baleta.

 

 Skupna izjava slovenskih evropskih poslank in poslancev (94 KB)

 Lojze Peterle - nagovor (1012 KB)

 Stani Revinšek - nagovor (25 KB)

 Jacques Santer - slovesni nagovor  (2.1 MB)(v angleščini)

 Wilfred Martens, nagovor  (183 KB)(v angleščini)