Novica

V Franciji odprli Hišo slovenske poezije

09.02.2011

V francoskem mestecu Tinqueux blizu Reimsa so znotraj ustanove "Centre Culturel de Tinqueux" odprli Hišo slovenske poezije. Hiša je svoja vrata odprla na Prešernov dan, v njej pa bodo na voljo vsi francoski prevodi slovenske poezije skupaj z izvirniki, omogočala pa bo tudi gostovanja slovenskih pesnikov.

Hiša slovenske poezije bo formalno delovala kot oddelek kulturnega centra "Centre Culturel de Tinqueux", ki se ponaša s 50. letno tradicijo in je član Mednarodne federacije Hiš poezije (MAIPO), je pojasnila vodja hišeMateja Bizjak Petit.

Trenutno v hiši poezije urejajo dokumentacijski center oziroma knjižnico, ki bo sprva vsebovala slovensko poezijo v izvirniku in prevodu, pozneje pa bodo knjižnično gradivo razširili še s prozo.

Hiša bo tudi prostor srečanj, branj, gostovanj in predstavitev slovenskih avtorjev, v prihodnosti pa načrtujejo še festival pod naslovom Fragment, ki bo namenjen druženju slovenskih in francoskih avtorjev.

Z ustanovitvijo Hiše slovenske poezije v Franciji se francoski kulturni center na svoj način priključuje praznovanju 20. obletnice samostojnosti Slovenije.

Njeno ustanovitev podpirata slovensko veleposlaništvo v Parizu in Društvo Slovencev v Parizu.