Novica

V Kočevski reki odkrili obeležje 30. razvojni skupini Teritorialne obrambe

17.09.2011

Na slovesnosti v Kočevski reki so dopoldne odkrili spominsko obeležje 30. razvojni skupini Teritorialne obrambe. Slovesnosti se je udeležila tudi ministrica za obrambo Ljubica Jelušič, ki je poudarila "izjemen prispevek" 30. razvojne skupine v času priprav na osamosvojitev.

Spominsko obeležje je  postavili na stavbi, v kateri je danes sicer veterinarska enota Slovenske vojske, v času pred osamosvojitvijo pa je tam bil štab 30. razvojne skupine Teritorialne obrambe. Ta skupina je imela po besedah Jelušičeve eno zgodovinskih vlog pri osamosvajanju. Za osamosvojitev se je bilo treba dolgo časa pripravljati v tajnosti. Člani 30. razvojne skupine pa svojega orožja niso nikoli predali JLA, je dejala ministrica in dodala, da je prav to orožje med osamosvojitvijo služilo mnogim enotam Teritorialne obrambe. Zato se Jelušičevi zdi prav, "da se spomnimo tudi na izjemen prispevek".

 

Povezava:

- Ministrica za obrambo je v Kočevski Reki poudarila, da je bil prispevek 30. razvojne skupine v času priprav na osamosvojitev izjemen