Novica

V Muzeju novejše zgodovine Celje razstava Naša država je moja domovina

09.05.2011

V Muzeju novejše zgodovine Celje bodo v torek ob 20. obletnici osamosvojitvene vojne odprli razstavo Naša država je moja domovina. To bo njihova osrednja razstava, ki zaokrožuje dogajanje pred dvema desetletjema.

V muzeju so oblikovali razstavo, ki je del družbenega procesa. A skozi razstavo, ki bo na ogled do konca septembra, ne ponujajo nobenih odgovorov, te mora posameznik sam poiskati. Vsebino razstave Naša država je moja domovina so prav tako skušali približati mladini, saj so k sodelovanju povabili nekatere celjske osnovne in srednje šole.

Razstavo navezujejo na svetovni dan muzejev, 18. maj, ki letos v ospredje postavlja temo Muzej in spomin.

Z razstavo, ki je nastala tudi v sodelovanju z Veteranskim društvom Sever za celjsko območje in celjskim območnim združenjem veteranov vojne za Slovenijo, želijo osvežiti zgodovinski spomin in približati čas ter pomembnost takratnih dogodkov, ki predstavljajo eno najpomembnejših prelomnic v narodni zgodovini.

Razstava je razdeljena na dva dela. Prvi del je faktografsko dokumentiran in predstavlja dogajanja, ki so povzročila razglasitev slovenske osamosvojitve. Drugi del razstave pa je umeščen v leto 2011. V tem delu so mladi spregovorili o tem, kakšna domovina je naša država in kaj jim pomeni.

Razstava vključuje pričevanje tudi 19 posameznikov, ki so bili neposredno vključeni v dogajanja pred 20. leti.

Vir: STA

 

Povezava:

Muzej novejše zgodovine Celje