Novica

V počastitev 20. obletnice samostojnosti Slovenije v Londonu častni govornik britanski zunanji minister Hague

17.06.2011

London, 17. junij 2011 - Veleposlaništvo RS v Londonu je v sodelovanju z Neilom Parishem, vodjo skupine britansko-slovenskega prijateljstva v britanskem parlamentu v počastitev 20. obletnice samostojnosti Republike Slovenije organiziralo sprejem, katerega častni gost in govornik je bil prvi minister in minister za zunanje zadeve Združenega kraljestva Velike Britanije in S. Irske g. William Hague. Sprejema  na terasi spodnjega doma britanskega parlamenta se je udeležila vrsta veleposlanikov in drugih članov diplomatskega zbora, predstavniki političnega, znanstvenega, gospodarskega in kulturnega življenja, ter mnoge Slovenke in Slovenci, ki živijo in delajo v Združenem Kraljestvu.

Minister Hague je Sloveniji čestital ob pomembnem prazniku. V zelo pozitivno obarvanem nagovoru je izpostavil izjemen napredek Slovenije v zadnjih dvajsetih letih in izrazil interes za nadaljevanje odličnega sodelovanja med državama na različnih področjih, pri čemer je posebej izpostavil Zahodni Balkan.

Veleposlanik Iztok Jarc je na kratko orisal osrednje dosežke slovenske državnosti, potrdil izreden razvoj bilateralnih odnosov z Veliko Britanijo in to sodelovanje umestil tudi v širši, evropski in globalni okvir. Za prispevek k priznanju nove države s strani Velike Britanije se je posebej zahvalil v Veliki Britaniji živečim Slovencem ter Britancem, ki so se zavzeli za slovensko stvar.

Slovenska sopranistka Irena Preda je v okviru programa zapela slovensko in britansko himno, gostje so nazdravili s slovenskim šampanjcem in imeli priložnost poskusiti gibanico.

Obeležitev pomembne obletnice je zaokrožil zelo dobro obiskan večerni koncert Zorana Predina.

 

Več o dogodku s fotografijami na straneh veleposlaništva