Novica

Zborovanje za mir ob mednarodnem dnevu miru na Cerju

19.09.2011

Mir lahko obvaruje le samozavestno in pogumno človeštvo, kot govori naša, slovenska izkušnja, je v slavnostnem nagovoru na vseslovenskem zborovanju za mir ob mednarodnem dnevu miru na Cerju dejal Matjaž Kmecl. "Mir je ljubezniv, prijazen, dober in sončno svetel prostor življenja," je dodal.

Čeprav smo Slovenci obremenjeni z najbolj žalostno samopodobo med vsemi narodi, po mnenju Kmecla ne smemo pozabiti na številne velike Slovence in dogodke, ki to trditev postavljajo na laž.

"Ali nismo imeli v zgodovini može, ki so nam zabičevali, nas rotili, da kdor se sam zaničuje, je to podlaga tujčevi peti? Ali nismo imeli maistrovcev Tigrovskih idealistov, partizanske vojske, ki je bila narodnoosvobodilna in protifašistična še preden se je naduti Zahodni Evropi, samozaverovani, sploh sanjalo o nevarnostih nacifašizma?" je poudaril Kmecl.

Spomin na vse velike dogodke iz slovenske zgodovine, o uporu in osamosvojitvi, govori o čisto drugačni podobi Slovenstva, samozavestni, pogumni in polni visokih vrednot, je še dejal Kmecl in nadaljeval: "Vsi smo delali to državo, tudi najbolj skregani med seboj, zato smo vsi zanjo tudi odgovorni. In tu velja isto kot za svetovni mir - vsi smo zanj odgovorni, veliki in majhni."

Slavnostni govornik je ob koncu še enkrat poudaril, da imamo tudi Slovenci veličastno zgodovino, o kateri govori tudi spomenik, ob katerem so tokrat pripravili zborovanje za mir, samo slediti ji moramo. "Nikoli nismo sovražili drugih samo zato, ker so bili drugi, če pa je kdo stegnil roko po nas, jih je pač dobil po prstih. Zato verjemimo v mir in v prijazno prihodnost," je govor zaključil slovenski akademik in član predsedstva ob osamosvojitvi Slovenije Matjaž Kmecl.

Zbrane na Cerju je pozdravil tudi župan občine Miren-Kostanjevica Zlatko Martin Marušič, ki je izpostavil predvsem težave ob gradni pomnika braniteljem slovenske zemlje na Cerju. Gradnja slednjega je zaključena, konec meseca bo objekt pridobil uporabno dovoljenje, do otvoritve prihodnje leto pa bodo uredili še muzejske zbirke.

Letos so do Cerja uredili Pot miru, ki po Posočju preko Kolovrata in Sabotina vodi do pomnika. Prihodnje leto bodo nadaljevali urejanje poti po dveh odsekih do Devina, kjer bodo ob zaključku projekta ob stoti obletnici začetka prve svetovne vojne julija 2014 pripravili veliko slovesnost, je dejal.

Zato je ob tej priložnosti predsednik Fundacije poti miru v Posočju Zdravko Likar opozoril, da je mir velika vrednota, ki jo posebej dobro poznajo Slovenci in ljudje ob zahodni slovenski meji, saj je bilo to ozemlje vedno na prepihu zgodovine in je zato doživelo številne grenke vojne izkušnje.

Slovesnost, so oblikovali dijaki gledališke gimnazije iz Nove Gorice, združeni goriški pevski zbori.

 

Vir: STA