Novica

Združenje Sever letos največ pozornosti obletnici osamosvojitve

24.03.2011

Na programski skupščini Združenja Sever, ki je bila 19. marca v Novi Gorici, so sklenili, da bodo letos največjo pozornost delovanja namenili praznovanju 20. obletnice osamosvojitve Slovenije. Da dogodki ne bi ušli spominu, bodo tudi letos izdali nadaljevanje zbornika s kronologijo dogodkov v letih 1990 in 1991.

Na skupščini Zveze policijskih veteranskih društev Sever (združenja Sever) se je zbralo približno 120 delegatov, saj društva Sever po Sloveniji štejejo kar 6700 članov, njihovo število pa se po besedah predsednika vsako leto povečuje.

V ospredje delovanja združenja Sever je 20. obletnica osamosvojitvene vojne za Slovenijo. Osrednja proslava bo organizirana na Holmcu, kjer bodo odkrili spomenik vsem padlim na tem mejnem prehodu.

Prisotni bodo tudi na ostalih slovesnostih ob letošnji obletnici ter krepili sodelovanje z ostalimi veteranskimi združenji ter sorodnimi organizacijami v tujini.

Dejavnost združenja je lani zaznamovala med drugim tudi izdaja zbornika razprav na posvetu o akciji Sever, v sodelovanju z Inštitutom za novejšo zgodovino pa so nadaljevali raziskovalni projekt o manevrski strukturi narodne zaščite v organih za notranje zadeve 1990 ter številne aktivnosti za obeležitev 20. obletnice osamosvojitve.

Med pomembnejšimi nalogami združenja Sever je bilo tudi sodelovanje z ministrstvom za delo, družino in socialne zadeve pri pripravi predloga sprememb zakona o vojnih veteranih.

Vir: STA

 

Povezava:


Zveze policijskih veteranskih društev Sever