Novica

Ob 20. obletnici sadimo lipe

21.06.2011

Urad vlade za komuniciranje je skupaj z Ministrstvom za kulturo – Službo za državne proslave in ob pomoči Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Zavoda za gozdove Slovenije ter društva Ekologi brez meja  zasnoval večjo akcijo sajenja lip po vsej Sloveniji, da bi tako kot pred 20-imi leti simbolno zaznamovali obletnico samostojnosti.

Lipa že od nekdaj velja za simbol slovenstva, izročilo pa tudi pripoveduje, da so lipe že od nekdaj radi sadili ob posebnih priložnostih.
Tako je bilo tudi na dan razglasitve neodvisnosti in državne suverenosti Republike Slovenije, 26. junija 1991, ko je bila  na Trgu republike pred slovenskim parlamentom zasajena lipa, ki tam raste še danes. Samostojnost Slovenije zaznamujejo tudi številne druge lipe, ki so bile takrat zasajene na vseh koncih Slovenije.

Prav je, da s tradicijo nadaljujemo tudi po 20-ih letih samostojnosti.

Urad vlade za komuniciranje je zato skupaj z Ministrstvom za kulturo zasnoval večjo akcijo sajenja lip po vsej Sloveniji, da bi tako kot pred 20-imi leti simbolno zaznamovali obletnico samostojnosti.
K sodelovanju smo povabili tudi Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Zavod za gozdove in društvo Ekologi brez meja, kar nekaj lip pa so tekom leta posadila tudi slovenska veleposlaništva.

Akciji se je na našo pobudo pridružilo večje število občin, krajevnih skupnosti ter šol in vrtcev, ki  so sodelovali v akciji zbiranja starega papirja Star papir za novo upanje, v organizaciji Ekologov brez meja.

Večina zainteresiranih prav v teh dneh prejema svoje sadike lip, ki jih bodo v dneh do 22. – 25. junija 2011 posadili v namen obeležitve 20. obletnice samostojnosti Slovenije.
Akciji se skoraj vsak dan pridružijo nove občine in organizatorji dogodkov, do tega trenutka smo razdelili 272 lip.

Lipe pa smo sadili oziroma bolje rečeno zalivali tudi v virtualnem svetu. Nagradna igra, ki je potekala na Facebooku v okviru aplikacije »Zasadi svojo lipo«, je bila tudi eden izmed načinov, s katerim je želel Urad vlade za komuniciranje k praznovanju obletnice pritegniti kar najširše število ljudi.
Od sredine decembra 2010 do začetka junija 2011 je svojo lipo zasadilo 46.709 uporabnikov Facebooka. Za zalivanje lip v drevoredu Slovenije, kjer je najvišja lipa dosegla  višino 27.064 metrov,  pa so porabili kar  2.215.754 kapljic.

 

Slovenci in lipa, nekdaj in danes