Novica

Razstava »I feel Slovenia« v Pekinškem muzeju svetovne umetnosti

04.05.2012

Peking, 4. maj 2012 - V četrtek, 3. maja 2012, je v Pekinškem muzeju svetovne umetnosti potekala otvoritev razstave »I feel Slovenia«. Na razstavi, ki prikazuje Slovenijo skozi različne umetniške zvrsti, so sodelovali številni slovenski umetniki.

Akademski slikar Leon Zakrajšek se je predstavil s serijo del v obliki monotipij. Pri razstavi so sodelovali tudi fotograf Matjaž Tančič in Marko Kumer z video-projekcijo "Žive Legende" ter fotografi Jaka Vinšek, Jošt Gantar, Luka Dakskobler, Peter Gedei in Marko Murč z video-projekcijo fotografij. V razstavo je bila vključena tudi razstava Miljenka Licula "Identiteta Slovenije - Oblikovanje za državo" ter dokumentarni film o Sloveniji »Glamorous Slovenija«, ki ga je v lanskem letu posnela CCTV – Osrednja kitajska televizijska hiša.

Otvoritve, ki je potekala v prisotnosti dveh avtorjev Leona Zakrajška in Matjaža Tančiča, so se udeležili številni gostje, predstavniki kitajskega kulturnega, političnega in gospodarskega življenja, diplomatskega zbora, predstavniki medijev in Slovenci, živeči v Pekingu.

Natalija Raišp, odpravnica poslov, je v otvoritvenem nagovoru poudarila pomen razstave v luči približevanja Slovenije širšemu kitajskemu občinstvu in v luči obeležitve 20. obletnice diplomatskih odnosov med Slovenijo in Kitajsko.

Razstava bo v Pekinškem muzeju svetovne umetnosti na ogled do 12. maja 2012.

 

Ministrstvo za zunanje zadeve