Posadili so lipe

Ob 20. obletnici smo sadili lipe

Lipa že od nekdaj velja za simbol slovenstva, izročilo pa tudi pripoveduje, da so lipe že od nekdaj radi sadili ob posebnih priložnostih.

Tako je bilo tudi na dan razglasitve neodvisnosti in državne suverenosti Republike Slovenije, 26. junija 1991, ko je bila  na Trgu republike pred slovenskim parlamentom zasajena lipa, ki tam raste še danes. Samostojnost Slovenije zaznamujejo tudi številne druge lipe, ki so bile takrat zasajene na vseh koncih Slovenije.

Urad vlade za komuniciranje je skupaj z Ministrstvom za kulturo – Službo za državne proslave in ob pomoči Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Zavoda za gozdove Slovenije ter društva Ekologi brez meja  zasnoval večjo akcijo sajenja lip po vsej Sloveniji, da bi tako kot pred 20-imi leti simbolno zaznamovali obletnico samostojnosti.


V nadaljevanju so zbrani utrinki s posameznih dogodkov sajenja lip:

 

Na Osnovni šoli Čepovan zasadili lipo, Čepovan, 22. junij 2011

"Ravnateljica šole Helena Hvala meni, da mora majhna šola, kot je Osnovna šola Čepovan, udejanjati vizijo  vpetosti v prostor tudi tako, da sodeluje s starši in krajani v različnih projektih. Z akcijo Ekologov Slovenije Star papir za novo upanje, ki se je zaključila 16. aprila letos, so bili kar zadovoljni, saj so zbrali  1275  kg starega papirja, za kar so prejeli priznanje in sadiko lipe.  S krajani in starši so jo 22.06.2011 zasadili ob igrišču šole in s tem simbolično obeležili 20-letnico samostojnosti Slovenije."

Sajenje lipe v vrtcu Črnuče, enota Ostržek, Črnuče, 24. junij 2011

"V vrtcu Črnuče, enoti Ostržek smo se 24. 6. ob 9. uri zbrali na igrišču vrtca, da bi posadili lipo. Hišnik je najprej skopal luknjo, skupaj z otroki smo zapeli nekaj pesmic o lipi, da bo lepše in hitreje rasla. In od tistega dneva naprej jo vsak dan pridno zalivamo."

Otroci vrtca v Desklah zasadili lipo, Deskle, 22. junij 2011

"Včeraj je za naš vrtec v Desklah bil prav poseben dan. Nestrpno smo pričakovali našega hišnika Leona, da je pripeljal lipo iz Nove Gorice. Vsi zagnani, zlasti najmlajši, so prijeli lopatke v roke in pomagali zasaditi lipo. Malo starejši so napolnili zalivače z vodo in jo še zalili. Nato smo vsi skupaj zapeli in zaplesali okrog naše lipe, ki je slavila svoj rojstni dan. Obljubili smo si, da bomo za njo vestno skrbeli.Zdaj ponosno stoji ob otroškem peskovniku in pričakujemo, da nam bo že čez kakšno leto delala prijetno senco."

Posadili smo lipo, vrtec Dol, skupina Krokodilčki, Dol, 23. junij 2011

"V četrtek  23.6. 2011 so se tudi najmlajši otroci skupine Krokodilčki, stari 2-3 leta, iz vrtca Dol, seznanili z državljansko vzgojo. Spoznali so, da samostojna Slovenija, naša prelepa, zelena domovina praznuje že 20 rojstni dan. Za darilo smo ji dali drevo lipo, ki smo jo dobili preko projekta Modri Jan,(Ekologi brez meja, Holding in Dinos). Posadili smo jo na trato pred vhodom našega novega vrtca v Dolu. Vsak otrok je dobil lopatko in pomagal pri izkopavanju jame in saditvi drevesa. Zdaj bomo  zalivali in upamo, da bo zraslo veliko drevo in nas še leta spominjalo na našo zeleno pokrajino – našo domovino.

Skrbimo, čuvajmo in ohranjajmo jo, da bo še v prihodnje lepa, čista in zelena, mi pa, da bomo ponosni Slovenci na tem koščku zemlje, v tej dolini pod Karavankami in Kamniško Savinjskimi Alpami."

Srednja medijska in grafična šola, Ljubljana

VVZ Kekec Grosuplje, Grosuplje, 23. junij 2011

"Ob 20-letnici samostojnosti države Slovenije smo tudi v VVZ Kekec Grosuplje pripravili slavnostni dogodek. V okviru akcije »Zasadi svojo lipo«, ki jo je organiziral Urad vlade za komuniciranje v sodelovanju z Ministrstvom za kulturo, Ministrstvom za kmetijstvo, Zavodom za gozdove Slovenije in društvom Ekologi brez meja, smo lipo zasadili v četrtek, 23. junija 2011 ob 10.15 uri pred novim vrtcem Mojca na Kersnikovi cesti 2a v Grosupljem.

Kulturnemu programu, ki so ga pripravili otroci in vzgojiteljice iz vrtca Mojca, je sledila zasaditev  lipe, kjer so bili vključeni tudi otroci. Tako smo simbolno obeležili obletnico samostojnosti, saj lipa velja za simbol slovenstva."

Otroci in vzgojiteljice Vrtca Koper, enota Vanganel - Pikapolonica, Koper

"Zahvaljujemo se vam za lepo darilo. Tako smo v našem Vrtcu Koper - enota Vanganel Pikapolonica svečano obeležili 20. rojstni dan naše Slovenije in skupaj z otroki posadili lipo."

Kortine pri Črnem Kalu, 26. junij 2011

"Pošiljamo par utrinkov s posaditve dne 26. junija, ki so nastali v vasici pod kraškim robom na Kortinah pri Črnem Kalu. Lipe sta pomagala posaditi tudi najmlajša prebivalka, devetmesečna deklica in najstarejši prebivalec vasi, osemdesetletnik."

OŠ Lesično, Lesično, 24. junij 2011

"Ob petkovi obeležitvi dneva samostojnosti in zaključku šolskega leta smo na šolskem dvorišču zasadili lipo. Lipo so na dvorišču pomagali zasaditi učenci - predstavniki posameznega razreda. V predhodno izkopano jamo smo ob zasaditvi dodali še rodovitno prst, sadiko pa podprli s količki. Ob lipi smo postavili tudi posredovano tablico z napisom. Dogodku so prisostvovali vsi učenci in učitelji, ob zaključku pa so učenci zapeli tudi našo ekohimno. Upamo, da bo lipa lepo rasla. Zahvaljujemo se vam za sadiko."

V Ljutomeru zasadili lipo ob 20. obletnici samostojnosti , Ljutomer, 24. junij 2011

Slovesnost ob 20. obletnici samostojnosti Slovenije, Murska Sobota, pred obnovljenim Gledališčem, 24. junij 2011

"Pošiljam vam nekaj fotografij iz osrednje slovesnosti ob 20. obletnici osamosvojitve RS v Mestni občini Murska Sobota. Po pozdravnem nagovoru župana Antona Štihca je bil slavnostni govornik na prireditvi dr. Ludvik Toplak, predsednik Družbenopolitičnega zbora Skupščine Republike Slovenije v času osamosvajanja. V glasbenem programu je nastopil godalni kvartet Calisto. Po slovesnosti sta župan Štihec in dr. Toplak posadila lipo pred obnovljenim Gledališčem Parku v Murski Soboti." (Urad župana)

OŠ Cirila Kosmača v Piranu, Piran, 24. junij 2011

"Na naši šoli, OŠ Cirila Kosmača v Piranu, smo na zadnji šolski dan  obeležili 20. rojstni dan naše domovine, Republike Slovenije.

Učenci, učitelji ter drugi delavci šole smo ob krajši slovesnosti posadili lipo ter jo pospremili z besedami: ... 20 let je minilo odkar je Slovenija postala samostojna in mednarodno priznana država... ob rojstnih dnevih smo polni pričakovanj, želja in upanja. naj se nam v senci naše lipe izpolnijo želje, za katere bomo trdo delali, naj nam upanje vedno stoji ob strani in naj bo naša lipa naslednja stoletja priča tisočim novim prijateljstvom.

Zasadili smo lipo, se obrnili proti zastavi in prisluhnili slovenski državni himni, ki jo je zapela naša tretješolka. Bilo je slovesno, praznično, nekaj posebnega."

Posaditev lipe v otroškem vrtcu Marjana Štoke na Proseku

Foto: Vrtec Marjana Štoke

Vrtec Marjana Štoke na Proseku, Trst, torek 20. december 2011

Ob letošnji 20. obletnici osamosvojitve Slovenije so tudi na vrt pred otroškim vrtcem Marjana Štoke posadili lipo. S tem so se vključili v obsežni projekt sajenja lip po vsej Sloveniji in na območju, kjer prebivajo Slovenci, ki jo promovira Urad slovenske vlade za komuniciranje, skupaj z Ministrstvom za kulturo – Službo za državne proslave in ob pomoči Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Zavoda za gozdove Slovenije ter društva Ekologi brez meja.  

Foto: Vrtec Marjana Štoke

Zasaditev »lipovega drevoreda«, Radenci, Športni center Slatina, 8. junij 2011

»Na navedeni lokaciji smo zasadili 35 lip, ostale bodo posajene v bližini lovskega doma in doma čebelarjev, v naselju Boračeva.
 
Zasaditev je potekala po predvidenem programu in protokolu. Gostje so prejeli uradna vabila in se pričeli zbirati ob 15.30 uri. Teren je bil pripravljen (jame skopane, utrjena dva kola, na sredini sadika lipe in vsak gost je zasadil svojo lipo. Gostje so se vpisali v spominsko beležko in nato še podpisali na spominsko ploščo, ki bo stala zraven lipe.

Moderatorka je natančno ob 16. uri pozdravila goste in ostale gledalce ter  povabila k nagovoru župana. Župan je  nato povabil goste k zasaditvi lip oz. »lipovega drevoreda«). Ves čas sajenja je moderatorka, ob spremljavi glasbe, prebirala misli o lipi, njenem pomenu v družbenem življenju nekoč … Ob zaključku zasaditve je vse goste povabila, da kdaj pa kdaj »obiščejo« svojo lipo. »
 
Več na spletni strani občine www.radenci.si

Zasaditev lipe, Razkrižje 2. julij 2011

Ob priložnosti obeležitve 20. obletnice slovenske samostojnosti in 13. občinskega praznika Občine Razkrižje sta 2. julija župan Občine Razkrižje, Stanko Ivanušič in prvi minister za zunanje zadeve v samostojni Sloveniji, dr. Dimitrij Rupel zasadila lipo. Foto: Občina Razkrižje

Dve lipi v Zrečah

Lipa v zreškem vrtcu, Zreče, 24. junij 2011

"Na zadnji junijski petek je za otroke v vrtcu Zreče bil poseben dan, saj so zjutraj točno ob osmi uri pri igralih zasadili veliko lipo. Opremljeni z deževnimi plašči, slovenskimi zastavicami in dobro voljo so prisostvovali pri zasaditvi lipe ter na svoj način praznovali državni praznik. Na koncu so še veselo zapeli in se vrnili v učilnice."

Pohod in zasaditev lipe na Stranicah, 25. junij 2011

"Točno na dan državnosti, 25. junija sta Občina Zreče in LTO Rogla – Zreče GIZ organizirala pohod izpred Osnovne šole Zreče kjer so najprej položili venec k spomeniku. Zbralo se je okoli trideset pohodnikov in tako so se z zastavicami v rokah podali na pohod. Pot jih je vodila mimo Term Zreče v park vse do jezera. Od tam so pot nadaljevali do Osredka in se na kmetiji Falentl tudi ustavili, kjer so naredili krajši odmor. Potem so se spustili po Križevcu in prispeli na cilj pred Kulturni dom na Stranice. Tam je potekal še program saj sta spregovorila predstavnik KS Stranice Aleksander Podgrajšek in zreški župan, mag. Boris Podvršnik. Za dobro vzdušje pa je poskrbel harmonikar Jaka Napotnik. Zasaditev lipe so opravili Dragica Cvelfer in Suzana Robar, pri zakopavanju pa je pomagal še župan. Po končani zasaditvi so si pohodniki privoščili še odličen golaž. Nekateri občani so tako s pohodom obeležili tudi dvajset let samostojnosti Slovenije."