Borut Pahor predsednik vlade

16. december 2010

Spoštovane državljanke in državljani,
drage Slovenke in Slovenci doma in po svetu

Mineva jubilejnih 20 let, odkar smo se Slovenci na plebiscitu enotno odločili za samostojno državo.  Zame osebno je to najbolj slaven del slovenske zgodovine. Slavimo enotnost in samostojnost. Dokončno smo postali gospodar svoje usode. Zgodovinski lok odločitev, ki je pripeljal do tega prelomnega trenutka je bil impozantno zaključen.

20 let kasneje se moramo zlasti voditelji sodobne Slovenije vprašati, koliko so izpolnjene sanje ljudi,  ki so takrat sprejeli tako pogumno odločitev. Ker Slovenci  premalo ločimo med samokritičnostjo in samozavestjo se danes pretirano vsiljuje občutek, da so od teh velikih sprememb imeli nekateri vse, nekateri nič, večino pa dediščino dveh desetletij pušča precej ravnodušno.

Mislim, da je to in preveč kritičen in premalo samozavesten pogled nazaj, zlasti ker ustvarja nezaupljivo atmosfero za naša stremljenja za naprej, za prihodnost. Naš narod je v dveh desetletjih izvedel veliko sprememb na bolje in si zavaroval narodovo usodo tako, da lahko brez pretiranih skrbi snuje naše prihodnje načrte.

Iz napak, ki so bile bodisi stvar malomarnosti ali pristranskosti se moramo naučiti zlasti to, da tako majhen in v svet odprt narod lahko preživi le pod pogojem, da sam sebe dojema kot skupnost in da njegovi voditelji sprejemajo odločitev v prid te celotne skupnosti, ne pa gospodarskih ali političnih priviligiranih skupin.

To je zlasti in najprej moja odgovornost in zvesto ji bom sledil, dokler bom imel vaš mandat.  Nič drugega mi ta slavnostni hip, in sicer, ni bolj svetega. V prihodnost gledam z odločnostjo in pogumom ter potrebno ponižnostjo pred velikostjo in kompleksnostjo izzivov, ki jih nameravam z vami skupaj uspešno rešiti v narodov prid.

Vsem vam in tistim, ki jih imate radi, želim lepe in doživete božične in prijetne novoletne praznike.

 

Borut Pahor
Predsednik Vlade Republike Slovenije

 

December 2010