Praznujemo

 • Pregled skozi čas
 • Poslanice
 • Slovenija v svetu
 • Prej in zdaj
 • Praznujemo
 • Slovenija ima 20 let

  Junij 2011

  »Osamosvojili smo se zaradi sebe, ne proti drugim, in to nam je dalo moralno podstat,« je ob odprtju razstave fotografij ob 20-letnici Slovenije, 25. maja 2011 na Krakovskem nasipu v Ljubljani dejal premier Borut Pahor. Razstava Moja, tvoja, naša Slovenija vključuje 20 fotografij dogodkov iz 20 let države, pripravili pa smo jo v Uradu vlade za komuniciranje in tako simbolno začeli drugi lok proslavljanja dveh desetletij samostojnosti.  

  Osrednja državna počastitev dneva državnosti in 20. obletnice samostojnosti Slovenije

  Osrednja počastitev dneva državnosti in dvajsetletnice samostojne Slovenije 24. junij 2011 na prenovljenem Kongresnem trgu v Ljubljani

  Slavnostni govornik je bil predsednik republike dr. Danilo Türk. Po njegovem govoru se je odvil umetniški del z naslovom PogUM, ki ga je s sodelavci in sodelavkami zasnoval in podpisal režiser Matjaž Berger.

  Slovesnost ob dvajsetletnici slovenske države je postavljena v simbolni prostor ljubljanskega Kongresnega trga in Univerze. Simbolni točki slovenskega duha zarisujeta obzorje, na katerem se državnost izrazi kot sosledje slovesnih drž: dostojanstva, časti, poguma, ljubezni, utopije, ustvarjalnosti in zmage. Drže so miselne geste, poetična dejanja in etične stave – posameznika in skupnosti. Le takšne ustvarjalne drže lahko rodijo pozitivna načela, ki sodobno in prihodnje mislijo kot »princip upanje« (Ernst Bloch). Zato visoka obletnica umne in pogumne drže, ki je rodila slovensko državnost in suverenost, poziva k novim upom duha in ljubezenskim utopijam, ki bodo znali misliti pokrajine duha in prostor misli (v) prihodnosti.

  Poklon osamosvojitvi in samostojnosti zato črpa iz številnih kultur in jezikov umetnosti: besedne, glasbene, plesne, filmske, arhitekturne, likovne, intermedijske, performativne in drugih. Na slovesnosti so nastopili Slovenski oktet, Siddharta, Carmina Slovenica, Irena Yebuah Tiran, Pavle Ravnohrib, Borut Veselko, Petra Govc, Nana Milčinski, Jana Zupančič, Matej Recer, Nina Rakovec, Regina Križaj, Nadiya Bychkova, Miha Vodičar, Maša Kagao Knez, Katja Konvalinka, Marko Hatlak, Andreja Murn, Karmen Pečar, Leticia Slapnik Yebuah, Nejc Šurbek, Boštjan Gradišek, Katarina Štefanič, Brina Nataša Zupančič, Barbara Marič, Nik Rajšek, Beno Novak, Barbara Vuzem, Kim Kern in drugi, ob njih pa tudi nekateri slovenski športni šampioni.

  Koledar drugih slovesnosti po vsej državi  - glej Dogodki

  Akcija zasaditve lipe po Sloveniji in v tujini

  Nekaj dni pred osrednjo državno slovesnostjo se bomo spomnili tudi slovesne zasaditve lipe, ki je bila 26. junija 1991, na dan razglasitve neodvisnosti in državne suverenosti Republike Slovenije, posajena na Trgu republike pred slovenskim parlamentom. Samostojnost naše države so takrat zaznamovale še druge lipe, ki so bile takrat zasajene na vseh koncih Slovenije.

  Urad vlade za komuniciranje skupaj z Ministrstvom za kulturo – Službo za državne proslave, Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Zavodom za gozdove in društvom Ekologi brez meja je od 22. junija 2011 pripravil večjo akcijo sajenja lip po vsej Sloveniji, da bi podobno kakor pred 20 leti simbolno zaznamovali obletnico samostojnosti.

  Akciji so se pridružile številne občine, krajevne skupnosti in osnovne šole.

  Od pomladi do danes so kar nekaj lip zasadila tudi slovenska veleposlaništva na tujem – med drugim na Nizozemskem, Belgiji, Franciji, ZDA in drugje.

  Lipe tudi na Facebooku

  Lipe pa smo sadili oziroma bolje rečeno zalivali tudi v virtualnem svetu. Nagradna igra na Facebooku »Zasadi svojo lipo« je bila eden izmed načinov, s katerim je želel Urad vlade za komuniciranje pritegniti k praznovanju obletnice kar največ ljudi – od sredine decembra 2010 do začetka junija 2011 je svojo lipo zasadilo 46.173 uporabnikov in za zalivanje lip v drevoredu Slovenije so porabili 2.024.606 kapljic. Število slednjih se je dejansko popolnoma približalo številu prebivalcev Slovenije.

  "Slovenija, moja dežela"

  Urad vlade za komuniciranje želi prebivalke in prebivalce Slovenije spomniti na prehojeno 20-letno pot tudi z osvežitvijo legendarnega TV-oglasa iz oglaševalske akcije »Slovenija, moja dežela«. Oglas je na ogled na spletnem mestu ob 20. obletnici – "Slovenija smo ljudje".

  Oglaševalska akcija iz osemdesetih let je bila namenjena vpletanju najširše javnosti v slovenski turistični storitveni izdelek. Raziskave in ustvarjalni proces so takrat prinesli simbol slovenskega turizma in geslo (Slovenija z lipovim listom in »Slovenija, moja dežela«). Slovenska javnost se je takrat povsem identificirala s tem simbolom in geslom ter »posvojila« akcijo, kar se je izrazilo tudi v zavedanju, da smo prebivalci Slovenije lastniki svoje zgodovinske in trenutne identitete ter odgovorni za svojo lastnino. Akcija »Slovenija, moja dežela« je nenamerno postala začetek samozavedanja, osamosvajanja, začetek samozavesti, ki je dobila svoj simbol, svoje geslo, svoj prapor na poti k osamosvojitvi.

  Praznujemo tudi zunaj naših meja

  Letošnja 20. obletnica samostojnosti ponuja priložnost za pogled nazaj na prehojeno pot slovenske zunanje politike, predvsem pa je izziv za pogled naprej. V prihajajočem obdobju bo posebna pozornost namenjena zlasti globalnim partnerstvom. V slovenski zunanji politiki se bodo posvetili naši kandidaturi za Varnostni svet.

  V mesecu praznovanja 20-letnice slovenske državnosti bodo tudi na diplomatsko-konzularnih predstavništvih Slovenije v tujini številne počastitve tega dogodka. Z organizacijo koncertov, predstav, razstav, okroglih miz in podobnega bodo gostom predstavljeni impresivni dosežki v komaj dveh desetletjih samostojne slovenske države.

   Pregled počastitev v tujini (61 KB)

   

  Slovenski zamejci, Slovenci po svetu in izseljenci - Dobrodošli doma!

  Slovesnosti in praznovanja se bodo nadaljevala tudi po 24. juniju 2011. V petek, 1. julija 2011, se bodo v Ljubljani na srečanju Slovencev iz sveta in izseljenstva pod zvenečim naslovom »Dobrodošli doma!« zbrali slovenski zamejci, Slovenci po svetu in izseljenci, da bi se bolje spoznali med seboj in predvsem z nami, ki živimo v Sloveniji.

  V središču mesta bodo postavljene stojnice slovenskih društev iz sveta in zamejstva, predstavljale pa se bodo tudi različne organizacije, ki delujejo na področju izseljenstva.

  Dogodek bodo poleg kulinaričnih dobrot in tradicionalnih slovenskih izdelkov popestrile glasbene, folklorne in gledališke skupine, ki slovensko kulturo ohranjajo in razvijajo tudi daleč zunaj naših meja. Nastopili bodo slovenski izseljenski in zamejski glasbeniki, plesalci in umetniki, ki prihajajo iz Belgije, Hrvaške, Francije, Srbije, ZDA, BiH, Nemčije, Italije, Hrvaške, Avstrije, Argentine, torej od vsepovsod.

  Na različnih uličnih prizoriščih po mestnem jedru se bodo med drugim predstavili koroška rockerska skupina Bališ, skupina BK Evolution iz Beneške Slovenije, orkester, pevski zbori, plesne in gledališke skupine iz Slovenije, zamejstva in izseljenstva.

  Srečanje se bo končalo v večernih urah na Prešernovem trgu, kjer bo po pozdravnih nagovorih multimedijski nastop Sounds of Slovenia/Sozvočja Slovenije, ki pod umetniškim vodstvom harmonikarja in skladatelja Janeza Dovča predstavljajo slovensko ljudsko izročilo v sodobnih in živih priredbah. Za to posebno priložnost se bo stalni zasedbi Sounds of Slovenia, ki jo sestavljajo izjemni slovenski glasbeniki in glasbenice, kakršna je Eva Hren, pridružil vrhunski operni pevec Juan Vasle ter združeni izseljenski in zamejski pevski zbori.

  V spremljevalnem programu prireditve bodo izvedene projekcije filmov na temo izseljenstva v organizaciji Kinoateljeja iz Gorice in tri razstave – eno bodo sestavljala dela vsakoletnih gostujočih slikarskih umetnikov, druga bo prikazovala Slovence po svetu ob osamosvojitvi, tretja pa bo vključevala dela umetnika slovenskih korenin iz Argentine. Poleg naštetega bo ta dan predstava z eksperimenti za otroke, predvidoma dan prej pa okrogla miza na temo položaja Slovencev po svetu. Konec julija bo v Ljubljani 4. nogometni turnir Slovencev po svetu.

  Več informacij najdete na spletni strani www.dobrodoslidoma.si in na Facebooku.

  Vsem Slovencem, njihovim potomcem in prijateljem je pri lažji odločitvi za obisk domovine priskočila na pomoč Slovenska turistična organizacija ter pripravila številne akcije in ugodnosti, ki so na ogled na strani www.slovenia.info/homecoming. Stran z objavami posebnih turističnih aranžmajev in paketov je namenjena tudi izmenjavi vtisov in spominov na izvorno domovino prednikov.

   

  Besedilo: Mateja Malnar Štembal,  Aleksej Adrijan Loos, Polonca Flego in Ministrstvo za zunanje zadeve

   

  Junij 2011